A kormány nem tud olyan listáról, amin lefóliázandó könyvek szerepelnének

Nincs kormányzati lista a lefóliázandó könyvekről – válaszolta Vitályos Eszter, a kulturális tárca államtitkára Vadai Ágnes kérdésére.

 

2023. július 28., 18:02

Szerző:

A Demokratikus Koalíció képviselője Csák János miniszterhez intézett kérdést, hogy milyen szempontok szerint fóliáznak be a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) által nemrég felvásárolt Libri több boltjában is olyan könyveket, amik szerintük a gyermekvédelminek nevezett törvény hatálya alá esnek.

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke az Indexnek azt mondta, már korábban kérdésekkel fordultak a döntéshozókhoz, mely könyveket kell a jövőben lefóliázva árusítani, melyek kerülnek tiltólistára, ám nem kaptak választ.

A 24.hu idézi Vadait, aki szerint az, hogy a Libri a Mathias Corvinus Collegium érdekeltségi körébe került, a könyvpiac jókora (legnagyobb) szeletét már az állam felügyeli, ezért indokoltnak tartotta kérdését.

Vitályos Eszter határozottan kijelentette, hogy nincs lista. Azt is közölte, hogy szerinte a könyvkiadók hazánkban piaci alapon,  magánvállalkozásként működnek. Az állam feladata csak arra terjed ki, hogy betartassa a piaci szereplőkkel az Alaptörvény, az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének, a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet vonatkozó rendelkezéseit – tette hozzá az államtikár.

A Libri július eleje óta árul lefóliázva olyan könyveket, amelyeket a gyermekvédelminek nevezett, valójában homofób passzusokat tartalmazó törvény értelmében problémásnak ítélnek, mert homoszexuális vagy leszbikus karakterek szerepelnek bennük, illetve témájuk érinti a másságot.

Korábban pedig 12 millió forintra bírságolták meg a Lírát, amiért egy könyvet nem lefóliázva helyeztek ki a polcra.

Májusban a fogyasztóvédelmi hatóság pénzbírságot szabott ki a Librire is egy olyan könyv miatt, amelyet az ifjúsági részlegen árultak, holott a hatóság szerint a melegellenes törvény előírásai miatt nem ott kellett volna.

(Kiemelt kép: egy érdeklődő a Libri Könyvpalotában 2015. október 10-én, a harmadik Olvasás éjszakáján. Az esemény elsődleges célja, hogy a könyves kultúrát, az olvasást mint örömforrást mutassa be. MTI Fotó: Balogh Zoltán)

 

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.