Vasúti átjárók - mikor tanulják meg, hogy nem vicc a piros jelzés?

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat. A MÁV-csoport adatai szerint vasúti átjárókban idén eddig 16 baleset történt, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ezek közül egy halállal végződött, három súlyos sérülésekkel járt.

2024. április 14., 09:05

Szerző:

A vasúti átjárók mellett tizenkét ember halt meg tiltott helyen tartózkodás miatt, őket elsodorta vagy elütötte a vonat. Mozgó vonatról való leugrás egy ember életét követelte és ketten súlyosan megsérültek. Áramütés okozta a halálát egy fiatalembernek, aki felmászott egy álló mozdony tetejére szelfit készíteni.

Értelmetlen halálesetek, amelyek mindegyikét az alapvető biztonsági szabályok megszegése és a figyelmetlenség okozta - írták a közleményben, hozzáfűzve, minden gázolás traumatikus élmény a vonat vezetőjének, illetve azoknak az utasoknak is, akik a járműről vagy a peronról nézik végig az eseményeket. Ezt a témát dolgozza fel a mavcsoport.hu oldalon elérhető, Menetközben című podcast-sorozat legújabb adása, amely része a MÁV 2022 áprilisában Érj haza biztonságban! címmel elindított vasútbiztonsági kampányának.

Kitértek arra, hogy a közlekedők idén is találkozhatnak figyelemfelkeltő plakátokkal, filmekkel, reklámokkal, a nyári időszakban különösen a Balaton-part és a Velencei-tó közelében lévő vasúti átjáróknál, valamint az Erzsébet-táborokban.

Tilos jelzés ellenére hajtott a sínekre a Volán buszsofőrje, a sorompót is letörte

Közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétsége miatt a Tatabányai Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be azzal a Volán sofőrrel szemben, aki tilos jelzés ellenére haladt át a vasúti átjárón, eközben a sorompót letörte.

A vádirat szerint a férfi 2023. június 9-én, Piliscsév lakott területén kívül vezette a Volán autóbuszát. A férfi a fénysorompó tilos jelzése, és a csapórúd vízszintes állása ellenére a vasúti átjáróba hajtott úgy, hogy a csapórudat balról, a záróvonalat átlépve, az ellentétes forgalmi sávba áthaladva kikerülte. A sofőr a manőver során nem tartott megfelelő oldaltávolságot a sorompó „a” jelű csapórúdja mellett, ezért az autóbusz jobb oldali hátsó részével annak nekiütközött, emiatt a csapórúd letört és az úttestre zuhant – írja a a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye.

Az ütközést követően a sofőr a busszal áthaladt az átjárón, majd megállt és a vasút társaságnál telefonon bejelentette a csapórúd letörését. A bejelentést követően a vasúttársaság a sorompót helyreállította, a cselekmény következtében a vasúti közlekedésben fennakadás, valamint vonatkésés nem történt. 

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a bíróság a sofőrrel szemben büntetlen férfival szemben pénzbüntetést szabjon ki, valamint tiltsa el a közúti járművezetéstől.

Mint arról korábban beszámoltunk: a MÁV hálózatán januárban eddig kétszer annyi baleset történt vasúti átjárókban, mint tavaly ugyanebben az időszakban, a hét baleset oka jellemzően a figyelmetlenség és a KRESZ-szabályok megszegése volt. 

 

A balesetek közül nyolc volt halálos, ami kilenc áldozattal járt, és hat baleset végződött súlyos sérüléssel, 17 sérülttel. Tizenkét balesetben 13-an sérültek meg könnyebben, és 35 végződött anyagi kárral. 

Mezőhegyesen a vonat is kisklott.

A balesetek száma idén emelkedésnek indult, ezért a vasúttársaság ismét felhívja a figyelmet a körültekintő közlekedés és a KRESZ-szabályok betartásának fontosságára. 

(Kiemelt kép: Volánbusz hajt át a tilos jelzésen a vasúti átjárón Piliscséven. Fotó: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség.)

17:30

A kedvező időjárásnak köszönhetően idén sok strand korábban nyit, mint az előző években. Május elsején már egészen sok strand látogatható lesz, a hétvégén pedig még több helyen csobbanhatunk.

13:48

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.