Matricákkal űztek gúnyt Orbánból, de az Európai Néppárt is megkapta a magáét

2019. március 19. 11:52 - szerző: 168 Óra

OPP: Orbán’s People’s Party – ez a felirat szerepelt azokon a plakátokon, utalva az Európai Néppárt (European People's Party, EPP) nevére, amelyekkel a Radikális Európai Demokraták (RED) mozgalma átnevezte a párt irodáit a brüsszeli Európai Parlamentben. Az „Orbán Néppártja”, pontosabb fordítással az „Orbán Embereinek Pártja” feliratot a mozgalom alapítója, Mester Barnabás tűzte ki a néppárti irodák bejáratához, derült ki a szociailsta EP-képviselő, Ujhelyi István Facebook-oldalára feltöltött közleményből és fotókból.

Mester Barnabás, az MSZP EP-képviselőjelöltje az akcióról közzétett közösségi videójában emlékeztetett: az Európai Néppárt szerdán dönt arról, hogy kizárják-e soraik közül Orbán Viktort és a Fideszt. A politikus szerint régóta ideje lenne, hogy az európai értékeket megtagadó fideszes képviselők kikerüljenek az Európa-párti széksorokból és átüljenek az Európa-ellenes szélsőségek közé.

– Szerdán kiderül, hogy az európai jobboldal végleg megszabadul-e Putyin trójai falovától, a Fidesztől. A magát befolyásosnak gondoló pártcsalád egyelőre úgy tűnik, hogy érdemben nem tud mit kezdeni egy antidemokratikus kormánypárttal a sorai között - fogalmazott Mester Barnabás. A képviselőjelölt elmondta azt is, hogy Manfred Weber dilemmája meglehetősen egyszerű: ha nem zárják ki a Fideszt a pártcsaládból, úgy rengeteg – magát még demokratikusnak valló – tagpárt fog kilépni a szövetségből, viszont, ha kizárják, úgy Weber bizottsági elnöki álmai kerülhetnek veszélybe, hiszen megválasztásához a fideszes szavazatok is kellenek majd.

– Mi ezzel az akcióval azt szeretnénk egyértelművé tenni a néppártiak számára, hogy Orbán Viktorral nem fog működni Európa újjáépítése – fogalmazott Mester Barnabás, a RED mozgalom alapítója az EP-ben.

Fotó: Facebook/Ujhelyi István