Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Matolcsy György unokatestvéréé és egy békési nagyvállalkozóé volt a kedden leégő békéscsabai malom

2019. május 22. 20:28 - szerző: 168 Óra

A „békési Mészáros Lőrincnek” is hívott milliárdos vállalkozóé, Barkász Sándoré, valamint Szemerey Zoltáné, Matolcsy György jegybankelnök unokatesvéréé a tegnap este Békéscsabán leégett műemléképület, az István-malom – értesült a Magyar Hang.

Az épület az István Malom Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonában van, amelynek ügyvezetője Barkász Sándor és Hégely Sándor. Barkász másik cége, a Békés Drén Kft. az utóbbi években gyakran nyert közösen közbeszerzéseket az igazi Mészáros Lőrinc cégével, a Mészáros És Mészáros Kft-vel együtt.

Az István Malom Kft. tulajdonosai között szerepel egy másik cég, a Csabai Vagyonkezelő Kft., amelynek tulajdonosa szintén Barkász Sándor és Hégely Sándor, illetve egy Figura Ferenc nevű vállalkozó, akinek pályázatokkal foglalkozó cége a Mezőhegyei Ménesbirtok feldarabolása idején a HVG szerint két állami pályázaton összesen 130 hektárnyi földhöz jutott. A végegyházi vállalkozó közbeszerzéseken is nyert, többnyire hirdetmény nélküli pályázatokon.

Az István Malom Kft.-ben a vagyonkezelő cégen kívül még három magánszemély is tulajdonrésszel bír, ezek egyike Szemerey Zoltán, aki Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére.

Ég az egykori gőzmalom Békéscsabán
Fotó: Lehoczky Péter

Békéscsaba fideszes országgyűlési képviselője, Herczeg Tamás közölte, hogy állami támogatást remél a felújításhoz, noha az épület gazdag üzletemberek magántulajdonában volt, és biztosították is.

Herczeg Tamás az MTI tudósítása szerint szerdán rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy felvette a kapcsolatot Takács Árpáddal, a Békés Megyei Kormányhivatal vezetőjével. A kormánymegbízott arról tájékoztatta, hogy szakértőcsoport létrehozását kezdeményezte Békéscsaba önkormányzatával közösen annak érdekében, hogy megállapítsák, mekkora kár keletkezett, illetve egyáltalán felújítható-e a kiégett hatszintes épület. A bizottságban építészek, statikusok és műemlékvédelmi szakemberek is részt vesznek a képviselő elmondása szerint. 

Herczeg Tamás kijelentette, hogy a keddi tűz után többen felajánlották anyagi segítségüket, ő pedig azt tervezi, hogy folyószámlát nyitnak a közösségi adományoknak. Erre a számlára ő maga 200 ezer forintot tervez befizetni.

Az István Malom Kft. képviselője, Hégely Sándor az MTI-nek azt mondta, hogy komoly terveik voltak az épület hasznosítására. Évek óta üresen állt, de azt nem tudta megmondani, hogy áramtalanítva volt-e az ingatlan. Kérdésre válaszolva jelezte, hogy telephely-biztosításuk van, de hogy az pontosan mire terjed ki, azt még vizsgálják.