Matolcsy György szerint is nagyon-nagyon egyenlőtlen a magyarok vagyoni helyzete

2019. július 8., 12:35

Szerző:

Már-már filozófiai értekezésbe hajló írást jelentetett meg Matolcsy Györg, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybankhoz közeli Növekedés oldalon, amelyben szerencsére konkrétumokra, többek között a társadalom vagyoni helyzetére is kitért.

A magyarok szegényebbik fele mindössze a hazai vagyon 9 százalékát, a gazdagabbik fele pedig a 91 százalékát birtokolja,

A társadalom kettészakadása egyébként a Központi Statisztikai Hivatal jövedelmi és vagyoni adatai alapján inkább alsó 60-65 százalékra és felső-közép 35-40 százalékra bontható ketté, azaz nem igazán fele-fele alapon jelentkezik a szakadék.

„Mintha a második fele a társadalomnak reménytelen helyzetben lenne a felemelkedés terén. Az első fele is mintha hasonló helyzetben lenne, ha a gazdag európai országokkal hasonlítjuk össze magunkat. Majdnem, de szerencsére mégsem”

– írja az MNB elnöke. A konkrét, jól azonosított probléma után azonban inkább filozófiai irányt vesz („hullámokon lovagolni jó” – írja) a gazdasági folyamatok és a jövő tárgyalása, így nem igazán derül ki, hogy pontosan mit is tenne a jegybankelnök. Annyit szorgalmaz, hogy jobban tanuljon a magyar, erősítse Budapest szerepét, működjön együtt a Visegrádi Négyekkel, illetve üdvözli, hogy már Olaszországgal is közeledés indult meg.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.