Hordjak maszkot, vagy sem? – A WHO nem ajánlja, de Kínában azzal sikerült lassítani a járványt

2020. március 31., 14:00

Szerző:

Nem könnyű eligazodni a hivatalos egészségügyi kommunikációban, egyesektől azt hallani, felesleges maszkot viselnie az egészségeseknek, mások nem győzik hangsúlyozni ennek az ellenkezőjét.

Kire, kikre érdemes akkor hallgatni?

Egy győri civil kerékpáros összefogás aktivistái állateledelt vásárolnak egy idős nő kutyáinak egy győri boltban – védőmaszkban
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A leginkább releváns a kérdésben természetesen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) lehet. Mike Ryan ügyvezető igazgató tegnapi genfi sajtótájékoztatóján azt jelentette ki, hogy nincs arra konkrét bizonyíték, hogy a szájmaszkok viselése „potenciális haszonnal járna a lakosság számára”. Sőt, néhány bizonyíték éppen az ellenkezőjére mutat, mondta, a szakszerűtlen használat, az archoz való tökéletlen illeszkedés miatt.

Ugyanakkor kénytelen volt kiemelni, hogy globális hiány van maszkokból,

ezért ami van, az egyértelműen a kimerülésig küzdő egészségügyi dolgozókat illeti. Magyarán a kijelentésből kiolvasható, hogy egyébként hiába javasolná a legnagyobb egészségügyi szervezet képviselőjeként, hogy az emberek akár csak maguk megnyugtatására viseljenek maszkot, ha egyszer a lakosság nem tud hozzájutni, ráadásul, sokan rosszul veszik fel, emiatt többet is nyúlhatnak az arcukhoz, amíg viselik.

„A maszkot azoknak ajánljuk, akik otthon vannak és betegek, és azoknak, akik törődnek az otthon lévő betegekkel”

- ezt pedig már a WHO járványügyi szakértője, Maria Van Kerkhove mondta. Két hete a 168 Órának adott interjújában a WHO európai sürgősségi programjának igazgatója, dr. Nedret Emiroglu is kijelentette, egyáltalán nem javasolják, hogy „általánossá, mondhatni túlzottá váljon a maszkok viselése”. „Álláspontunk az, hogy azoknak a speciális maszkoknak a használatát, amelyekből jelenleg hiány van, hagyjuk meg az egészségügyi dolgozóknak. Hiszen a védekezés szempontjából kritikus kérdés, hogy ők ne betegedjenek meg.

Védőfelszerelés azoknak kell, akik gondját viselik a betegeknek. Sebészi maszkra pedig valójában csak azoknak van szükségük, akik már megbetegedtek,

hogy ezzel útját állják a cseppfertőzésnek. Az egészséges embert a sebészmaszk nemhogy nem védi meg, de a helytelen használata még káros is lehet az egészségre, súlyosbíthat egy kezdődő enyhe fertőzést” – szögezte le a szakember, aki beszélt arról is, hogy nincs semmilyen tudományos bizonyíték arra, hogy teljesen tünetmentes emberek képesek lennének terjeszteni a betegséget.

 

A magyar egészségügyi hatóságok is a WHO maszkelutasító ajánlása alapján mondják és hirdetik – például ez az Emmi-kampány is –, hogy egészséges ember ne hordjon maszkot, ahogy ezt minden nap elmondja Müller Cecília országos tisztifőorvos is, aki egyenesen azt mondta,

a szájmaszkot szükségtelen hordania azoknak, akik tünetmentesek. 

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a WHO-n belül volt már ellentmondás a tesztelés ajánlásáról, például a szervezet magyarországi irodavezetője szerint csak a tüneteket mutatókat érdemes tesztelni, míg Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a lehető legtöbb tesztelésre buzdítja az országokat a mai napig, különös tekintet nélkül a tünetekre.

 

Ugyanis itthon is azt látni, hogy varrodák, ruhakölcsönzők, magánemberek is szájmaszkok készítésébe fogtak, s az utcán aki teheti, felveszi az egyszerűbb sebészi maszkot is. Abból indulnak ki, hogy a lehető legkevesebb kockázatot szeretnék vállalni, s mivel nem tudják, akár tünetmentesen fertőzöttek-e, felveszik.

Ezt a hozzáállást nyomatékosítja a Magyar Orvosi Kamara is

hogy aki nem tudja magáról, vagy nem biztos benne, mások érdekében nyugodtan védje csak az arcát. Közben két visegrádi országban, Csehországban és Szlovákiában már kötelezővé tették a maszkviselést, sőt, a Fejér megyei Velencén is kötelező hordani, Szombathelyen pedig önkéntesek gyártanak maszkokat, hogy minden szombathelyinek legyen.

Ők csinálnák rosszul?

A csehek és a szlovákok például abból indulnak ki, hogy inkább mindenkit fertőzöttnek tekintenek, aki tünetmentes, és bár ilyenkor nincs se köhögés, se tüsszögés, a cseppfertőzést mégis egy maszk tudja visszafogni. Ezt mondja egyébként Kína is, ahol egyébként sikerült – legalábbis az ő közlésük szerint – lassítani a fertőzés gyors ütemét, és immár nem Kína a járvány epicentruma. Néhány napja George Gao, a kínai betegségmegelőzési központ főigazgatója azt mondta, 

mindenki viseljen maszkot, ha a járvány terjedését akarja megakadályozni.

Gao úgy értékelte, hogy az Egyesült Államokban és Európában nagy hiba volt a maszkok viselésének elmulasztása. A maszk viselése ugyanis segít megakadályozni a vírust hordozó cseppek átjutását egyik emberről a másikra, ezáltal segít megakadályozni a megfertőződést.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.