Márki-Zay Péter saját hírügynökséget alapítana az ellenzéki pártoknak

2020. február 10., 09:33

Szerző:

Vissza kell állítani a demokratikus Magyarországot, enélkül ugyanis esélytelen a települések megfelelő önrendelkezése és esélyegyenlősége – mondta Népszavának Márki-Zay Péter.

Hódmezővásárhely polgármestere szerint jelenleg két összefogás próbálja koordinálni az ellenzéki vezetésű városokat, de már születőben van egy harmadik ilyen szervezet is, aminek ugyanaz lesz a neve. Azt is mondta, hogy nyárig kiderül, ez az együttműködés egyesületi vagy alapítványi formát ölt-e.

Az biztos, hogy párttá nem alakulunk, inkább afféle ellenzéki fórumként szeretnénk működni – jegyezte meg Márki-Zay Péter.

Az ellenzéki városvezető a közös lobbi mellett „a független sajtó fejlesztését” is fontos feladatnak tartja. "Szeretnénk létrehozni egy független hírszolgálatot, amolyan ellenzéki MTI-t: az ellenzéki városok és a budapesti kerületek médiumai megosztanák egymással anyagaikat, így terjesztve azokat a híreket, amelyek nem jutnak el az emberekhez a közmédián és a megyei lapokon keresztül. Akár egy közös internetes felületet is létre lehetne hozni, ahová fel lehetne tölteni az anyagokat. Ezeket a híreket, valamint a platformot minden kormánykritikus erő használhatná".

Fotó: Facebook

Márki-Zay ezzel kapcsolatban azt is elmondta, hogy az ellenzéki hírügynökség működése egyelőre csak ötlet szintjén él, az anyagok megosztásának és felhasználásának módját még nem dolgozták ki. Szerinte az ellen-MTI függetlenségét az biztosítaná, hogy kormánypárti elődeikkel ellentétben ők nem szólnak bele a helyi médiumok tartalmába, az újságírók és szerkesztők teljes szabadságot kapnak.

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.