Orbán Viktor felszólalásával kezdődik az ősz az Országgyűlésben

A kormányfő minden bizonnyal a Sargentini-jelentés uniós parlamenti elfogadása ellen kel ki, ám bármit is tervez a kabinet, annak elsősorban az uniós közbeszédet tematizáló, tehát elsősorban retorikai, nem pedig jogi következményei lehetnek.

2018. szeptember 17., 12:44

Szerző:

A parlament őszi ülésszakának első munkanapján, várhatóan 13 órától napirend előtt fog felszólalni Orbán Viktor. A miniszterelnök hagyományosan helyzetértékelést tart, amelyben várhatóan szó lesz a Sargentini-jelentés megszavazásáról is. A kormányfő beszédére a frakciók reagálhatnak, ugyanakkor a parlament honlapján elérhető napirendi javaslat alapján a Ház az első héten hétfőn és kedden ülésezik, majd azt követően – megszokott munkarendjének megfelelően – csak hétfőn ül össze.

  • Az első ülésnapon – még a kormányfő napirend előtti felszólalását megelőzően – a közelmúltban elhunyt Bethlen István volt MDF-s országgyűlési képviselőre emlékeznek, míg Ritter Imre német nemzetiségi szószóló az augusztusban meghalt Heinek Ottóról, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnökéről emlékezhet meg öt percben. 
  • A képviselők ezt követően megválaszthatják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságának elnökét és tagjait, ők eredményes döntés esetén esküt is tesznek.
  • Az Országgyűlés várhatóan igazolja Serkisian Szeván Simon örmény nemzetiségi szószóló mandátumát, elődje, Simani Silva még nyár elején mondott le parlamenti helyéről. 
  • Az ülésnap interpellációkkal és azonnali kérdésekkel zárul.
Fotó: Bazánth Ivola

Egyébként a szezonnyitó parlamenti üléssel egyidőben uniós kormányülés is lesz, Orbán Viktornak és minisztereinek várhatóan van miről beszélnie, hiszen a kormánykommunikáció az elmúlt hetet annak szentelte, hogy elhitesse a magyar nyilvánossággal: a Judith Sargentini nevével fémjelzett európai parlamenti (EP) jelentést szabálytalanul, a tartózkodó szavazatokat kizáró EP-szavazással fogadták el.

Noha már tisztáztuk, ez az érvelés nem igaz, s az uniós alapszerződés szerint teljesen szabályszerű volt a szavazás, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön úgy fogalmazott, hogy a legvalószínűbb alternatíva az, hogy az Európai Bíróságtól az érvénytelenség megállapítását kérik a lisszaboni szerződésben foglaltakra és a joggyakorlatra hivatkozva.

Vélhetően tehát már ezt is bejelenti mai felszólalásában Orbán Viktor, ráadásul előfordulhat, hogy a kétharmados parlamenti többségét ismét arra fogja használni, hogy állásfoglalást – országgyűlési határozati javaslatot – fogadtat el a Fidesz-KDNP-vel, amelynek jogi következménye ugyan nem lesz, de hangzatos válaszként szolgálja majd az orbáni retorikát az uniós közbeszédben.

Ám a magyar miniszterelnök hetének motorját csak berúgni készül a Házban.

Kedden ugyanis Oroszországba utazik Szijjártó Péter társaságában. A magyar miniszterelnök az orosz elnökkel ül össze ismét, egyelőre tisztázatlan diplomáciai okból. Sajtóhírek szerint a téma a gázszállítási szerződés és a Paks 2 lesz. Magyarország az importált földgáz jelentős részét az Oroszországgal kötött hosszú távú gázszerződés alapján szerzi be, ez azonban lejár 2020 végén. Noha közismert a nagy barátság, az nem várható, hogy Orbán Viktor és Valgyimir Putyin újabb szerződést írna alá, de az orosz fél előre jelezte, hogy a Szijjártó Péter miniszter és Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter, a Magyar-Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság (KKB) társelnökének tárgyalásán fel fogják vetni a 3-as metró felújított szerelvényeinek kérdését. Az oroszok ugyanis nehezményezik a magyar fél által kiszabott kötbért, szerintük az jogtalan.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Szerdán az Európai Tanács ülésén Salzburgban Orbán Viktor informális csúcson találkozik uniós állam- és kormányfő-társaival, köztük a napok óta ostorozott Angela Merkel német kancellárral, továbbá Sebastian Kurz osztrák kancellárral, akit az osztrák Die Presse tudósítása szerint „megbízhatatlan labancnak" nevezett. De Orbán személyesen beszélhet ezen a találkozón Emmanuel Macron francia elnökkel is, akit pedig az első számú ellenfelének nevezett

Egyelőre ugyanakkor nem várható, hogy már az eheti informális csúcson, ugyanakkor a Sargentini-jelentés múlt heti vitájában az Európai Tanács képviseletében azt mondta: az október 18-i hivatalos uniós csúcson biztosan napirendre kerül a magyar ügy, s az is eldőlhet, hogy elindítják-e a 7-es cikkelyes eljárást– ez egyébként nem következik a jelentés uniós parlamenti elfogadásából. Az Európai Tanács honlapja alapján azonban a hivatalos napirend szerint a Brexit lesz a téma Salzburgban.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.