Orbán Viktor szerint Angela Merkel akarta megbüntetni a kormányát

2018. szeptember 13., 21:39

Szerző:

A Fidesz-KDNP ma zárt frakcióülést tartott Velencén, egy résztvevő pedig az ATV-nek mesélt az elhangzottakról. Elmondása szerint

Orbán Viktor ugyanakkora esélyt ad arra, hogy a Fideszt a Sargentini-jelentés elfogadása nyomán végül kizárják a pártcsaládjából, az Európai Néppártból, mint arra, hogy tag maradhat.

Ettől függetlenül – fűzte hozzá a névtelenséget kérő politikus – a Fidesz mindent megtesz, hogy az Európai Néppártban politizálhasson tovább akkor is, ha „felemás érzéseik” vannak azzal kapcsolatban, hogy az Európai Néppártban kampányoljanak a 2019 május 26-29-i EP-választásokra.

Orbán Viktor és Manfred Weber az EPP kedd esti frakcióülésén
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Ezen túl az ATV forrása szerint a miniszterelnök azt is egyértelművé tette, hogy Angela Merkel német kancellár akarta megbüntetni a kormányát a Sargentini-jelentés elfogadásával. Bár az ATV nem kérdezte meg, ez a megjegyzés azt jelentheti, hogy

közvetve, de végre a fideszes politikusok is elismerik, hogy a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás elindításával – amelyre a Sargentini-jelentés szólítja fel az Európai Tanácsot– az Európai Parlament nem Magyarország, hanem csak az Orbán-kormány politikáját ítélte el.

A Sargentini-jelentésről tartott keddi strasbourgi vitában Orbán Viktor a körömszakadtáig ragaszkodott ahhoz, hogy nem az Orbán-kormányt, hanem egész Magyarországot büntetik meg, Ezt azzal a nem túl jól sikerült érvvel támasztotta alá, hogy a dokumentum címében a Magyarország szó szerepel, és azóta ezt visszhangozta több fideszes politikus is, az állításnak csak az a szépséghibája, hogy egyszerűen nem igaz. A Sargentini-jelentés szövege minden esetben egyértelműen jelzi, hogy hogy az Orbán-kormány jogállamiságot sértő intézkedéseiről van szó. Szerdán aztán az Európai Néppárt 219 EP-képviselője közül 115-en megszavazták a Sargentini-jelentést. (A szavazás eredményét ide kattintva lehet megnézni.) Így tett Manfred Weber néppárti frakcióvezető is, aki jövőre már az Európai Bizottság elnöke szeretne kenni. Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfóján jelezte is, nem biztos, hogy a Fidesz támogatni fogja a jelölését.