Már 120 ezer aláírás összejött Magyarország csatlakozásáért az Európai Ügyészséghez

2018. október 29., 08:55

Szerző:

A független Hadházy Ákos az Indexnek azt mondta, hogy az október 22-én összesített adatok alapján a pártokkal együtt

eddig 120 ezer aláírást sikerült összegyűjteni azért, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. A cél az egymillió aláírás lenne, amivel elvileg komoly nyomást lehetne gyakorolni a magyar kormányra. 

A gyűjtést még szeptember végén indította az LMP volt társelnöke, akihez volt pártján kívül gyakorlatilag minden ellenzéki tömörülés csatlakozott. Számításai szerint eddig 18 ezret adott le az MSZP-Párbeszéd szövetség, és 2 ezret a Momentum Mozgalom, noha utóbbi csak a napokban kezdett hivatalosan gyűjteni. Hasonló a helyzet a DK-val is, amelynek aktivistái eddig gyakorlatilag a Hadházy keze alá dolgoztak, de már a pártjuk által szervezve is gyűjtik az aláírásokat. 

Hadházy Ákos és az ellenzék az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért gyűjti a szignókat
Fotó: Facebook/Hadházy Ákos

Az EU 28 tagállamából eddig 22 csatlakozott az Európai Ügyészséghez, Magyarország mellett csak Lengyelország és Svédország nem vesz részt a munkában, Dánia, Írország, és az EU-ból éppen kilépő Anglia pedig a bel- és igazságügyi együttműködésnek ezen a területén egyébként sem vesz részt.

Pedig több friss kutatás is igazolja, hogy miközben a magyar kormány az elmúlt években több 10 milliárd forintot költött olyan kampányokra, amelyeknek maga az EU vagy az EU-t – a propaganda szerint – kívülről „mozgató” Soros György volt a célpontja, a magyar választók soha nem akartak annyira az EU-hoz tartozni, mint most. Jelentő s a társadalmi támogatottsága az Európai Ügyészséghez való csatlakozásnak is, hiszen az EU-nak még a Fidesz-szavazók szerint is szigorúbban kellene ellenőriznie a brüsszeli pénzek felhasználását. Ezt a megkérdezettek 76 százaléka gondolja így.

Tegnap 12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.