Szegeden veszélyes levegőt venni, Debrecenben és Nyíregyházán egyszerűen csak egészségtelen

2019. október 23., 14:15

Szerző:

Továbbra sem javult a levegő minősége több településen - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán az MTI-vel. Veszélyes volt a levegő minősége Szegeden, két városban (Debrecen és Nyíregyháza) pedig egészségtelen, míg további nyolc településen (Eger, Hernádszurdok, Kazincbarcika, Miskolc, Oszlár, Putnok, Szolnok, Vác) kifogásolt volt a levegő minősége.

Veszélyes levegőminőség esetén az egészséges embereknél is jelentkezhet köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés és szemirritáció. Hosszú távon a légszennyezettség hozzájárul a szív- és érrendszeri, illetve légzőszervi betegségek kialakulásához, illetve a központi idegrendszerre és az immunrendszerre is káros.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy a jelzett területeken az emberek lehetőleg minél kevesebb időt töltsenek a szabadban. Javasolják a kerékpározóknak, hogy a veszélyes és egészségtelen minősítésű területeken használjanak megfelelő (FFP2 vagy FFP3 típusú) védőmaszkot. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a levegő minőségének javulásához hozzájárulhat a helyes fűtési módok alkalmazása és a tömegközlekedés előnyben részesítése.

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

2024. április 25., 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.