Óriási a létszámhiány a rendőrségnél, tíz évig évente kétszázan léptek ki, tavaly kétezren

2019. július 20. 10:23 - szerző: 168 Óra

Soha nem volt még ekkora létszámhiány a rendőrségnél. a rendvédelmi terület valamennyi szakmája bajban van a rendőröktől és a tűzoltóktól a pénzügyőrökön át a büntetés-végrehajtásáig - írja a Népszava. A helyzet ráadásul tovább romolhat: a Magyar Rendvédelmi Kar (MRK) januárban készült felmérése szerint

minden ágazatban a felmondást fontolgatja a hivatásos állomány 40 százaléka.

A Belügyminisztériumban hetek óta dolgozik egy munkacsoport a rendvédelmi életpálya folytatásának kidolgozásán, miután a 2015-ben indult előző - összesen 50 százalékos béremelést tartalmazó - csomag utolsó 5 százalékos növelése idén január elsejével elvben megtörtént, így befejeződött a program.

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) adatai szerint a rendőrök legalább 30 százaléka azonban 2019-ben már nem kapott egy fillérrel sem többet. Elnökük, Pongó Géza azt mondta a Népszavának, hogy

soha nem volt még ekkora létszámhiány a rendőrségnél, az utóbbi tíz évben általában kétszázan léptek ki január és december közt, de tavaly 2 ezerre ugrott a szám.

Ami a 2019-es mozgásokról máris biztosan kijelenthető, hogy a korábbi közalkalmazotti, vagyis civil állomány 7 százaléka nem írta alá a „rendvédelmi igazgatási alkalmazottakra” vonatkozó törvénymódosítás alapján kötelezővé tett új kinevezési okmányát. Vidéken kevés a munkahely, ott kevesebben, a nagyvárosokban többen lépték ezt meg.