Lázad a magyar falu: a felsőcsatáriak nem adják a kocsmájukat

2019. január 7., 12:35

Szerző:

Felsőcsatáron decemberben kapott értesítést a helyi kocsma vezetője, hogy január 1-jétől a vele egy épületben lévő Coop üzletet kibővítik, a terjeszkedésre pedig egyetlen irány van: az italmérés felé. Mivel a boltlánc az ingatlan tulajdonosa, a kocsma pedig csak bérlő, nincs mit tenni, mennie kell – írja a napi.hu.

A Vas megyei faluban viszont nem nyugodtak bele abba, hogy a már több évtizede működő italboltnak be kell zárnia, ezért mozgalmat indítottak: százezren a felsőcsatári kocsmáért címmel december 30-ra hirdettek kiállást a kocsmáért. Az eseményt végül törölték, de a falu- és környékbeliek ettől még nem mondtak le az italboltról.

„Már legalább 80 éve kocsma van itt, szinte mindenki megfordul bent. Nincs még egy olyan hely, ahol meg lehet beszélni a politikát, vagy a híreket" – érvelt egy nő a lap munkatársának. Ahogy mindenki, a polgármester is ragaszkodik a műintézményhez.

De a kocsma nem csak a helyieknek fontos: a határban folyó Pinka patak mérete ellenére népszerű horgászvíz, nyáron sokan megállnak az italboltban egy-egy sörre. Ilyenkor biciklis túrázók is be-benéznek.

Szerencsére már a Coop is partner abban, hogy megoldást találjanak, elképzelhető, hogy átköltöztetik a boltot, de az is lehet, hogy egy új, könnyűszerkezetes üzlethelyiséget építenek.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. április 25., 15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.