Lázad a magyar falu: a felsőcsatáriak nem adják a kocsmájukat

2019. január 7. 12:35 - szerző: 168 Óra

Felsőcsatáron decemberben kapott értesítést a helyi kocsma vezetője, hogy január 1-jétől a vele egy épületben lévő Coop üzletet kibővítik, a terjeszkedésre pedig egyetlen irány van: az italmérés felé. Mivel a boltlánc az ingatlan tulajdonosa, a kocsma pedig csak bérlő, nincs mit tenni, mennie kell – írja a napi.hu.

A Vas megyei faluban viszont nem nyugodtak bele abba, hogy a már több évtizede működő italboltnak be kell zárnia, ezért mozgalmat indítottak: százezren a felsőcsatári kocsmáért címmel december 30-ra hirdettek kiállást a kocsmáért. Az eseményt végül törölték, de a falu- és környékbeliek ettől még nem mondtak le az italboltról.

„Már legalább 80 éve kocsma van itt, szinte mindenki megfordul bent. Nincs még egy olyan hely, ahol meg lehet beszélni a politikát, vagy a híreket" – érvelt egy nő a lap munkatársának. Ahogy mindenki, a polgármester is ragaszkodik a műintézményhez.

De a kocsma nem csak a helyieknek fontos: a határban folyó Pinka patak mérete ellenére népszerű horgászvíz, nyáron sokan megállnak az italboltban egy-egy sörre. Ilyenkor biciklis túrázók is be-benéznek.

Szerencsére már a Coop is partner abban, hogy megoldást találjanak, elképzelhető, hogy átköltöztetik a boltot, de az is lehet, hogy egy új, könnyűszerkezetes üzlethelyiséget építenek.