Idén elmarad a Magyar Törzsi Gyűlés, a Kurultaj

2020. augusztus 7., 14:21

Szerző:

Elmarad az idei Kurultaj, a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, amelyet augusztus 21. és 23. között tartottak volna a Bács-Kiskun megyei Bugacon – közölte a szervező Magyar-Turán Alapítvány pénteken az MTI-vel.

„A magyar kormányzat és a szakhatóságok kérésére, hosszas mérlegelés után meg kellett hoznunk azt a döntést, amely értelmében kénytelenek vagyunk a 2020. évi Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés megtartásáról lemondani”

– fogalmaztak a szervezők.

Az eredeti tervek szerint szigorú korlátozásokkal, bizonyos programok törlésével tartották volna meg a Kurultajt.

„Folyamatosan egyeztetve a hatóságokkal, nyomon követve a járványhelyzet alakulását, egészen mostanáig mindent megtettünk a Kurultaj megrendezésének érdekében”

– írták. Mostanra azonban új helyzet alakult ki a rendezők számára, a környező országokban egyre romlik a járványügyi helyzet és Bugac lakosai is aggódtak.

„A hatóságok kérésére, minden körülményt mérlegelve, jelenleg csak a rendezvény lemondása tartható felelősségteljes döntésnek” – olvasható a közleményben.


Fotó: Youtube

A szervezők július végén még azt jelentették be, hogy a háromnapos Kurultajon több mint 50 olyan program lesz, amelyen a hun-türk tudatú népek képviselői kultúrájukból adnak ízelítőt. Például jurtaváros, seregszemle, régészeti és antropológiai kiállítások, vagy magyar őstörténeti előadások.

Július végén még úgy tűnt, hogy megtartják a hun-türk tudatú népek seregszemléjét, de a járványügyi intézkedések miatt törölték az 500 főt meghaladó koncerteket és eseményeket, így a Kárpátia koncertet is.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.