A fideszes választási vereségek okainak kutatásába kezdett az ellenzékieket rágalmazó közvéleménykutató cég

2019. október 18., 17:51

Szerző:

Már méri is az Amygdala közvélemény-kutató intézet az önkormányzati választások tanulságát. Ez az a cég, amely idén év elején és az őszi kampányban is egy telefonos közvélemény-kutatás során furcsa, irányított kérdéseket tett fel a választóknak. Az Indexhez eljutott egy hangfelvétel, amely szerint azt próbálják felmérni, hogy a választókat milyen tényezők befolyásolták, és kire szavaztak.

A kampányban arról kérdezték a közvéleménykutatók a lakosságot, hogy kire szavaznának. A Fidesz jelöltjeivel kapcsolatban mindig pártosan, olyan kontextusban hangoztak el kérdések, miszerint ők védelmezik az országot a bevándorlóktól, és erősítik az adott települést.

Az ügyben nyomozás indult.

Az újabb hangfelvétel alapján a kötelező kérdések mellett (szavazott-e az ember, és ha igen, akkor kire, mikor döntötte el, hogy kire szavaz, a parlamenti választásokon kire szavazott, és most kire szavazna) pedig olyan kérdések következnek, amelyek a kormánypártoknak érdekesek lehetnek a tanulságok leszűrésében.

Például rákérdeznek, hogy

  • ha Orbán Viktor kampányolt volna Tarlós Istvánnal, valószínűbb lett volna-e, hogy rá szavaz az illető.
  • a vokssal egy jelölt ellen/mellett, vagy inkább a kormány ellen/mellett szavazott-e valaki.
Képünk illusztráció
Fotó: Facebook

Azt is megkérdezik, hogy mennyire volt fontosak a szavazásnál az olyan tényezők, mint 

  • korrupciós ügyek,
  • „elég volt a Fideszhez köthető botrányokból”,
  • „Budapest kerüljön ki a kormány befolyása alól, legyen szabad”,
  • hallott-e „a Borkai-botrányról”,
  • le kellett volna-e mondania Borkai Zsoltnak, vagy ami történt, az magánügy.

A csaknem tízperces kérdezésben azt is mérik, mennyire volt erős, illetve hatékony Tarlós és Karácsony kampánya, milyen reklámokkal találkozott a választó. Arra is válaszolni kell, hogy honnan tájékozódik valaki főként: tévéből, rádióból, internetről, írott sajtóból, illetve milyen rendszerességgel használ Facebookot.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.