Kétszáz óra munkáért alig több mint százezer forintot kapnak a János kórház ápolói, az ígért 180 százalékos emelés sehol nincs

2020. május 22., 18:45

Szerző:

Százezer forintot alig meghaladó összeget kapott egy ápoló áprilisi munkájáért, miután több mint kétszáz órát dolgozott a János kórház Covid-osztályán - írja a 24. A lapnak az érintett ápoló meg is mutatta a fizetéséről szóló SMS-t, de a cikk szerint a történet nem egyedi:

ezen az osztályon az áprilisi munkáért járó fizetések nettó 109 és 150 ezer forint között mozogtak.

Az ápolók mind azt várták, hogy megkapják az ígért 180 százalékos bért, ez azonban egyelőre nem történt meg. A Szent János kórház koronaosztályára több helyről csoportosítottak át ápolókat és orvosokat, ők pedig májusban az alapfizetésüket kapták, nem az ígért 180 százalékos bért - írja a 24. A kórház azt ígéri, a következő hónapban megkapják azt, addigra azonban sokan nehéz helyzetbe kerülnek.

Koronavírus - Egészségügyi dolgozók Szent János kórház
Fotó: Balogh Zoltán

A legrosszabbul pedig azok jártak, akiknek márciusban két hetet karanténban kellett tölteniük.

A 24-nek nyilatkozó ápolót március 13-án küldték karanténba, mert az osztályra fertőzött beteg került. A két hét leteltével aztán újra dolgozni kezdett, és ugyan azt az ígéretet kapta, hogy 100 százalékos táppénz jár, mert önhibáján kívül alakult ki helyzetért, és az áprilisi utalásban ez meg is jelent, májusban mégis az derült ki: nem 100, csak 60 százalék jár nekik, ezért a kórház a különbözetet levonta.

„Pedig már csak azért is megérdemelnénk a nagyobb fizetést, mert egész nap a védőfelszerelésben dolgozunk, ami nem egyszerű”

– mondta a lapnak az ápoló: a maszkon kívül védőszemüveget, az egész arcot védő pajzsot, két kesztyűt és overallt viselnek az osztályon.

Az egészségügyi dolgozóknak 500 ezer forint külön juttatást is ígértek - Kásler Miklós a héten arról beszélt, ez nyáron érkezhet meg. Ezzel szemben inkább drasztikusan csökkent az egészségügyben dolgozók jövedelme.

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.