Közeleg a határidő: nagyon sokan bukhatják a mobilozást

2017. június 1. 11:52

Jelenleg négymillió feltöltőkártyás mobilelőfizetés van az országban, ezeknek eddig csupán egyharmada esett át a kötelező adatellenőrzésen, pedig egy hónap múlva lejár a kiszabott határidő.

Intenzívebbé teszi kampányát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) annak érdekében, hogy értesítse a feltöltőkártyás mobiltelefon-előfizetőket arra, június 30-ig egyeztetniük kell személyes adataikat a szolgáltatójukkal – írja a Magyar Nemzet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) bejelentése nyomán. A hatóság 560 reklámszpotot ad majd le a következő időszakban, és print hirdetésekben is tájékoztatja a lakosságot.

Az Országgyűlés tavaly módosította a vonatkozó törvényt, miután kiderült, hogy egy hajléktalan nevére terroristák kétszázezer feltöltőkártyát vásároltak. Ezután egy egyéni előfizetőnek – mobilszolgáltatónként – legfeljebb tíz, egy üzleti előfizetőnek pedig maximum ötven előrefizetős SIM-kártyája (feltöltőkártyás előfizetése) lehet az NMHH rendelete alapján. Akinek jelenleg ennél több feltöltős előfizetése van, annak nyilatkoznia kell, hogy melyeket kívánja megtartani. Az előfizető többi, mennyiségi korláton felüli kártyás előfizetése 2017. július 1-jén megszűnik, ezek helyett például más, utólagos fizetésű (számlás) előfizetést vehet igénybe.

Ezenfelül minden előfizetőnek kötelező adategyeztetésen kell átesnie, annak érdekében hogy „mindig lehessen tudni, ki van a vonal végén”. A mobilcégek többször is felhívják az ügyfelek figyelmét az adategyeztetésre. Az egyes cégeknél rendelkezésre álló adategyeztetési lehetőségekről, annak menetéről az NMHH weboldalán és az egyes cégek honlapján lehet tájékozódni.

Ha az előfizető személyazonosságának ellenőrzése június 30-ig sem történik meg, akkor az előfizető valamennyi feltöltőkártyás szerződése megszűnik, onnantól tehát nem használhatja a birtokában lévő feltöltős SIM-kártyákat.