Szlávik János figyelmeztet: fegyelmezetten kell viselkedni, hogy elkerüljön bennünket a második hullám

2020. augusztus 1., 10:00

Szerző:

Nem szabad lazulni addig, ameddig nincs védőoltás a koronavírus ellen

– hangsúlyozta a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető infektológus főorvosa az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Szlávik János arról beszélt, noha a napi fertőzések száma nem számít alacsonynak, a valós érték ennél tízszer vagy hússzor is magasabb lehet a pozitív betegek száma.

Koronavírus - Szlávik János infektológus főorvos Szlávik János infektológus főorvos
Fotó: Koszticsák Szilárd

A szakember mindenkit a maszk használatára buzdít zárt térben is, kültéren szerinte elegendő a megfelelő távolságtartás.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy mostanában sokkal inkább a fiatalok között terjed a vírus, náluk lazul a fegyelem, míg korábban az idősebbek betegedtek inkább meg. „Súlyosan többnyire az idős, krónikus betegek fertőződnek meg, de ritkán fiatalok is meghalnak.”

A maszkhordási fegyelemmel kapcsolatban elmondta, sok országban utóbbi hiányzik, noha Magyarországon lényegesen jobb a helyzet.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.