Belügyminisztérium: két magyar van a koronavírussal leginkább sújtott területen

2020. február 11., 17:16

Szerző:

A Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus fertőzésre vonatkozó ellenőrzött egészségügyi és járványügyi adatokat – közölte a Belügyminisztérium, amely most részletes tájékoztatást, adatokat adott a vírusról.

Magyarországon koronavírusos megbetegedés nem ismert, magyar állampolgár fertőzöttségéről jelentés nem érkezett, húzták alá. A Vuhanból hazaszállított magyar állampolgárok panaszmentesek, továbbra is karanténban, orvosi megfigyelés alatt állnak a Szent László Kórházban, állapotuk kielégítő.

Kínában jelenleg

188 magyar állampolgár tartózkodik, közülük ketten vannak a fertőzéssel leginkább sújtott tartományban, egyikük sem kíván élni a repatriálás lehetőségével.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság 59 olyan kínai állampolgár magyarországi tartózkodási jogának ideiglenes rendezését intézte, akik a járvány miatt nem tudtak visszatérni hazájukba.

Magyarország határátkelőhelyein 2020. február 10-én 24 óráig 1669 ember testhőmérsékletét ellenőrizték.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriuma koronavírus gyanúval kapcsolatban 16 darab minta akkreditált vizsgálatát végezte el.

Az operatív törzs a fertőzés esetleges magyarországi megjelenésének kiszűrésére és lokalizálására, Magyarország polgárainak védelme érdekében az indokolt egészségügyi és járványügyi intézkedések hatékony megszervezésére, valamint mindezek érdekében az állami szervek tevékenységének összehangolására vonatkozó 28 pontból álló akcióterv ütemezett végrehajtásával kapcsolatban beavatkozást nem tart indokoltnak.

A világ 28 országában ismertté vált

  • megbetegedések száma 43 ezer 109
  • a haláleseteké 1018
  • a felépült betegeké 4065.

 

Közben a Blikk megszólaltatta az egyik vuhani magyart, a zenész, Keresztes Zoltánt, aki párja miatt visszautasította, hogy kimentsék a koronavírus miatt karantén alá helyezett közép-kínai Vuhanból.

Mint kifejtette,

két hét után, látva, hogy a fertőzöttek, illetve az elhunytak száma továbbra is csak nő, a félelem egyre tapinthatóbb.

A félelem ellenére az elmúlt napokban többen merészkedtek az utcákra, lehet látni utcai zöldségeseket, egy-két kisebb élelmiszerbolt is kinyitott, de a polcokon alig van áru. A vásárlók azonban nem mennek egymás közelébe, még a szomszédok sem beszélnek egymással. A zenész szerint a február 13-ra tervezett városnyitás nem igazán tűnik megvalósíthatónak.

A pánik eleinte nem annyira volt érezhető. Az emberek fegyelmezetten vették tudomásul a kialakult helyzetet. Szinte senki nem hagyta el a lakóhelyét, vagy ha igen, akkor ezt megfelelő védőöltözékben tette. A hatóságok eleinte szerették volna megfékezni a kórokozót a holdújévi ünnepi hét alatt, és mindenki bizakodó volt, hogy ez sikerülni is fog.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.