Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Kormányinfó: Naponta 4000 ember veszti el a munkáját Magyaroszágon, de Orbán Viktor jól van

2020. április 4. 12:55 - szerző: 168 Óra

Még a nyár elején megkapják az egyészségügyi dolgozók azt a bruttó félmillió forintot, amelyet Orbán Viktor csütörtökön az állami ádióban megígért.  A védőnők 20 százalékos béremelést kapnak – tudtuk meg a mai kormányinfón Gulyás Gergelytől.

A kancelláriaminiszter bejelentette, hogy átszabják a költségvetést, közös teherviselés szükséges a járvány elleni védekezésben, mindenkitől hozzájárulásra számítanak. 

 

A vasárnapi kormányülésen döntés születhet a gazdaságélénkítő tervről is, ami a rendszerváltozás óta a legnagyobb léptékű akcióterv lesz Magyarországon – hívta fel a figyelmet a tárcavezető. 

Ami a gazdasági hatásokat illet, a munkanélküliek száma harmincezerrel nőtt,

naponta 4000 ember veszíti el a munkáját

– hangzott el. 

Kérdésre válaszolva az EU-s kritikákról Gulyás azt mondta, az EU velünk foglalkozik, de hazánk a válsággal, a vitákat a járvány leküzdése után kell lefolytatni.

A kormány végleg elállt attól, hogy a védelmi bizottságok megkapják a törvényességi felügyeletet. „Nem lett volna rossz javaslat” – mondta a miniszter, de tudomásul vették a polgármesterek felől érkező jelzéseket, akik támadásként érzékelték ezt.

A fővárosi tömegközlekedésről azt mondta Gulyás, annak megszervezése Budapest feladata, nekik kell megoldaniuk, hogy ne alakuljon ott ki tömeg.

A családvédelmi intézkedéseket fenntartják, illetve eddig is hoztak meg olyan döntéseket, amivel a családokat védték – ezt már Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte.

A további újságírói kérdések és válaszok ezek voltak:

 

Miért a veszélyhelyzetben nyújtották be a Semjén-féle salátatörvényt?

 A kormány nem mond le a veszélyhelyzetben sem a jogszabálymódosítások lehetőségéről.

Miért csatlakoztak a koronavírus miatti rendkívüli intézkedéseket kritizáló uniós tagállamok kezdeményezéséhez?

A közleményhez csatlakozni a részünkről nem cinizmus. Jó szívvel tudunk hozzá csatlakozni.

Lesz kötelező maszkviselés a közterületeken?

Ezekről az Operatív Törzs dönt, ilyen igény vagy felvetés eddig nem került elő.

Módosítanak a felhatalmazási törvényen? 

A kabinet most a védekezésre összpontosít, nem az EU-s kritikákra.

Lehet majd húsvétkor locsolkodni?

Legálian legfeljebb azokat locsolhatnánk meg, akikkel egy háztartásban élünk.

A kormány szerint elegendő ennyit tesztelni? Miért? Látnák értelmét az országos tesztelésnek?

Radikálisan nőtt a tesztek száma az elmúlt időszakban. Van egy olyan gyorsteszt-eljárás is, ami 80 százalékos bizonyosságot mutat, ami nincs benne a közölt adatokban. Ráadásul a látencia magas, a fertőzöttek jelentős része tünetmentes.

Mi lesz a Városligettel? 

„Ha akarnánk, holnap elkezdhetnénk építkezni. Minden épületnek jogerős építési engedélye van, amit a Fővárosi Közgyűlés változtatási tilalma sem tud megakadályozni. „Ha akarnánk, holnap elkezdhetnénk építkezni” – mondta Gulyás. Azonban a zöldfelületekhez sem tudnak így hozzányúlni, ezért szükségesek ezek a változtatások.

Mi lesz az érettségikkel?

Több mint egy hónap van még az érettségikig. Azon vannak, hogy még húsvét előtt tájékoztassanak erről.

 

Kiderült még:

Hamarosan átadnak egy mobilkórházat, továbbá, hogy minden rendelkezésre álló forrást az egészségügyre fordítanak most; soha más kormány nem költött annyit egészségügyi béremelésre, mint a mostani Orbán-kormány.

Ami a sokat emlegetett 2000 milliárdos EU-s támogatást illeti, Gulyás szerint plusz EU-s pénzt nem kapunk a járvány elleni védekezéshez, csak a nekünk eleve járó forrásokhoz juthatunk könnyebben hozzá. A gigantikusnak ígért gazdaságvédelmi akciótervről a miniszterelnök és Palkovics László is tesz majd bejelentés, ahogy a Magyar Nemzeti Bank is. A terv a GDP 18-22 százalékát fogja érinteni.

 

Továbbá:

  • Az operatív törzs nem nem foglalkozik a kijárási tilalom tervével
  • Az adóbevallások leadási határideje nem változik,  
  • 85 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal.
  • Erős spekulációs támadás van a forinttal szemben, ezért gyengül folyamatosan a forint.
  • Magyarországon nem kozmetikázzák a járványügyi adatokat, a fő cél az emberéletek megmentése, de nagy a látencia, sok a tünetmentes fertőzött, akiket nem tesztelnek, így nem is tudják feltünteti a statisztikákban.
  • A miniszterelnök is ugyanúgy védekezik, mint bárki más, aki nem szeretné elkapni a vírust. Egyébként jó egészségügyi állapotnak örvend.