Kormányinfó - Gulyás Gergely ennyit mondott arról, lesz-e szigorítás karácsony előtt: “Meglátjuk”

2020. november 19. 11:15 - szerző: 168 Óra

Gulyás hangsúlyozta, hogy a koronavírus elleni védőoltás ingyenes és önkéntes lesz.

 Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón elmondta, hogy habár a vészhelyzet február 8-ig tart hivatalosan, azonban a jelenlegi korlátozások december 10-én járnak le. Arról még pontosat nem tud mondani, hogy lesznek-e karácsony előtti szigorítások, erre a kérdésre csak azzal felelt: "Meglátjuk."

"Alaptalan az Index és a HVG azon híre, hogy február 8-ig meghosszabbítottuk a rendkívüli intézkedéseket." - mondta.

A kaszinók azért maradhatnak nyitva 7 óráig, mert szerinte ezekben az üzletekben lehetséges a távolságtartás.

Két fős csapatokból 1000-et állítanak össze a kormányhivatalok azért, hogy teszteljék az iskolákban a tanárokat és a diákokat.

Az összejövetelek tíz fős maximális létszáma miatt ha meghosszabbítják az intézkedéseket, akkor a karácsonyi bulikra, összejövetelekre is érvényes lesz ez.

A kormány a jövő héten dönt újabb járványügyi kérdésekben. December 11 előtt kb egy héttel fog dönteni a kormány az intézkedések fenntartásáról, enyhítéséről, vagy szigorításáról. Enyhítés csak "radikálisan javuló" adatoknál lehetséges karácsonyig.

Orbán Viktor nem minősült kontaktszemélynek, miután találkozott Vidnyánszky Attilával, akiről később kiderült, hogy vírusos.

A kormány EU-s vétójával kapcsolatban ezt mondta: "Hajlandóak vagyunk szigorúbb pénzügyi szabályokhoz is alkalmazkodni, de politikai döntéseket Budapesten kell, hogy meghozzanak, nem Brüsszelben."

Jó tudni szerinte, hogy más országok is támogatják a magyar és a lengyel álláspontot, mondta Gulyás a szlovén miniszterelnök EU-hoz írott levelére hivatkozva.

"Hónapról hónapra szégyenül meg az a néhány ország, amely Magyarországot vádolja." - tette hozzá.

Joggal várják el a parlamenti képviselőktől, hogy járvány alatt végezzék a munkájukat, ezért alaptalan a vád, hogy a melegek elleni uszítással akarja elterelni a kormány a figyelmet a koronavírus miatti intézkedésekről, állítja.

A Pfiezerből és az orosz vakcinából is minél többet próbál szerezni az ország, de kínai forrásokra is figyelnek.

Elfogadhatatlannak tartja, ha a kirendelésre dolgozó orvosok nem kapják meg az 50 százalékos extra bért, ha ilyen eset van, azt ki kell vizsgálni.

Szerinte az önkormányzati választások óta kezet nyújtanak az ellenzéki vezetésnek, és nyitottak az együttműködésre.

Az osztrák szigorítások egyelőre nem érintik a magyarok ingázását.

1700 darabnál van a szabad intenzív ágykapacitás, ez bővíthető, ha szükséges. Hamarosan várható, hogy a koronavirus.gov.hu-n látható lesz az elvégzett antigéntesztek statisztikája. Eddig ez technikai okok miatt nem volt lehetséges.

Jobban örülnek, ha élőben kérdezhetnének tőle az újságírók, de jelenleg ez jogszabályba is ütközhetne. Reméli, hogy december 10 után ismét lehetősége lesz az újságíróknak élőben kérdezni.