Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Kóka János a várbeli Gundel-menzáról: „Túl olcsó? És ez kinek fáj?”

2019. január 9. 09:09 - szerző: Ágoston Zoltán

Hétfő óta tart a botrány, amelyben kiderült, hogy a Gundel a várbeli menzáján tizedannyiért adja az ételt a Orbán Viktor kormányfőnek és a Miniszterelnökség munkatársainak, mint amennyiért a XIV. kerületi étterembe lehet beülni. A tízszeres árkülönbségről a 168 Óra írt először a hvg.hu cikke nyomán, a portál pedig most azt is észrevette, hogy Gundel, illetve a Miniszterelnökség felé áradó népharagban Kóka János volt gazdasági és közlekedési miniszter, az SZDSZ egykori elnöke inkább az étterem védelmére kelt.

Egy későbbi hozzászólásban Kóka János arról is ír, hogy ha nem a Gundelről lenne szó, senki nem kapta volna fel a vizet: „Mi is a probléma? Hogy a Várban túl olcsó? És ez kinek fáj? Vagy hogy a Városligetben az éttermük túl drága? Meglehet, de akik így gondolják, el is kerülik az éttermet” – írta, megpendítve, hogy lehet, az étterem csak reklámot akart venni magának a várbeli menzával, amelyhez a közbeszerzés tanúsága szerint havi 2,5 millió forintért bérel a helyiségeket.

A Miniszterelnökség egyébként azzal magyarázta az árkülönbséget – vagyis hogy a várbeli Gundel-menzán egy somlói galuska 260 forintba, az étteremben pedig 2700 forintba kerül –, hogy az előbbi valójában csak egy üzemi konyha, ahol kisebb adagokat kapnak a Miniszterelnökség munkatársai.