Kocsis Máté ismét megszólalt a svéd NATO-ügyben, most sem volt benne köszönet

A fideszes politikus szerint ha a svédeknek fontos a csatlakozás, jöjjenek el Magyarországra.

2024. február 5., 12:43

Szerző:

Kocsis Máté szerint a rendes parlamenti ülésszak elején sor kerülhet a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjára, de az ehhez szükséges feltételről a közösségi média oldalán osztotta meg gondolatait.

A Fidesz frakcióvezetője hétfőn a közösségi oldalán azt írta, álláspontjuk szerint a rendes parlamenti ülésszaknak „mindjárt az elején” sor kerülhet a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjára, de ehhez szükséges a két miniszterelnök budapesti találkozója. „Ha a svédeknek fontos a csatlakozás, akkor idejönnek, ahogy Törökországba is elmentek" – fogalmazott bejegyzésében.

Kocsis Máté ezzel kívánta világossá tenni, hogy a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjához szükséges Orbán Viktor miniszterelnök és Kristersson svéd kormányfő előzetes találkozója. Kocsi Máté posztja azért is különös, mert Ulf Kristersson svéd miniszterelnök Brüsszelben - az EU-csúcs napján - világossá tette: akkor szeretne Budapestre utazni, ha már megszavazta a magyar parlament a svéd NATO-csatlakozást.

Az már kiderült, hogy a kormánypártok, a Fidesz és a KDNP nem vesz részt a mai rendkívüli parlamenti ülésen, így nem kerül sor a svéd NATO-csatlakozás ratifikálására. A kormány tagjai nincsenek is Budapesten, Sopronbánfalván tartanak kihelyezett tanácskozást. Ha Fidesz és a KDNP képviselői nem vesznek részt a parlament mai rendkívüli ülésén, az ülés határozatképtelen lesz, és ma sem ratifikálják Svédország NATO-csatlakozását.

Kocsi Máté és az ominózus oktatóvideó

Kocsis Máté tavaly szeptemberben egy négy évvel korábbi svéd oktatóvideó miatt mondta azt, hogy továbbra sem tudja támogatni a svéd NATO-csatlakozást. A politikus akkor elmondta azt is, hogy megfogadták Gulyás Gergely javaslatát, és a két frakció Esztergomban megtekintette az említett videót. Ebben Kocsis szerint döbbenetes hazugságok hangzanak el Magyarországról, ráadásul Gulyás Mártonnal, a „legismertebb baloldali aktivistával” készítették, arról pedig elfelejtették tájékoztatni a nézőket, hogy ő a jelenlegi kormánypártok politikai ellenfele.

„Értetlenül állunk az előtt, hogyan gondolják a svédek, hogy a parlament és a két frakció lelkesen fogják támogatni a svéd NATO-csatlakozást az ilyen akciójuk után." Azt is hozzátett szeptemberben: „épelméjű ember ilyet nem csinál”.

A fideszes politikus tehát most azt mondja, csak akkor támogatja Magyarország a katonai szövetség bővítését, ha Svédország miniszterelnöke ezúttal elfogadja a magyar meghívást. Nem úgy, mint legutóbb, amikor még csak válaszra sem méltatta Orbán Viktor invitálását és a külügyminiszterével üzente meg, hogy nem lát okot tárgyalni.

(Kiemelt kép forrása: Kocsis Máté Facebook-oldala)