Kiszivárgott Szél Bernadett búcsúlevele, az abszurd döntések miatt mond le

2018. augusztus 21., 19:17

Szerző:

A hvg.hu-nak sikerült megszereznie azt a búcsúlevelet, amelyet Szél Bernadett írt a Lehet Más a Politika (LMP) országos elnökségének a távozása okairól. Kedden derült ki, hogy a politikus lemond az LMP-ben viselt vezető tisztségeiről, a társelnöki és a parlamenti frakcióvezetői posztról is, amit a három oldalon sűrűn teleírt búcsúlevél tanúsága szerint a párt etikai bizottságának az ámokfutásszerű, abszurd  döntéseivel indokol.

Fotó: Fekete István

Az április 8-i parlamenti választások után az LMP etikai bizottsága sorozatban büntette meg a pártnak azokat a politikusait, akik együttműködésről tárgyaltak más ellenzéki alakulatokkal a kampányban. Kassai Dánielt, aki a végül győztes Kunhalmi Ágnes javára lépett vissza a választókerületben, kizárták, Hadházy Ákos volt társelnököt Hadházy Ákost májusban két évre eltiltottá attól, hogy pártbeli tisztséget viseljen, amiért a választási kampányban felhatalmazás nélkül egyeztetett az MSZP-vel. A politikus emiatt később el is hagyta a pártot. Bár ő volt az, akit az etikai bizottság egyik ülésén Sallai R. Benedek székkel egíütt felborított, a testület először kizárta aztán visszafogadta Sallai R. Benedeket a pártba.

„Egy politikai közösség nem bánhat így a sajátjaival és végképp nem méltó ez a viselkedés a zöldekhez” 

– írta erről a búcsúlevelében Szél Bernadett. Bírálta azt is, hogy a párt alapszabálya szerint  az LMP országos titkára (ez május végéig Sallai R. Benedek volt) gyakorlatilag egymaga megakadályozhatja az országos elnökség döntéseinek a végrehajtását, az etikai bizottság pedig egyik napról a másikra leszámolhat a párt vezető politikusaival.

„Nem lehet így kampányt lezárni, ezzel a helyzettel én nem tudok azonosulni és mivel befolyásom nincs és nem is lehet az etikai bizottság felett, tiltakozásomat azzal tudom kifejezni, ha lemondok az általam viselt vezetői pozíciókról és ezt én most meg is teszem”

– hangzik a búcsúlevél, amely szerint ő már nem akar egy olyan rendszerben dolgozni, ahol a felelősségvállalást büntetik, a felelősséghárítást jutalmazzák.

„Szedjétek rendbe a dolgokat a pártban, mert amikor eljön a pillanat, ami el fog jönni, nagyon nem mindegy, kik veszik át a munkát. Minimum Magyarország sorsa fog ezen múlni”

– zárta a sorait Szél Bernadett. A politikussal a Magyar Hangnak adott interjújában a politikus elárulta azt is, az etikai bizottság által megbüntetett politikustársaival vállalt szolidaritást a lemondással. a pártból azért nem lép ki, mert az LMP etikai bizottsága nem egyenlő az LMP-vel, és legfőképpen nem egyenlő az LMP-re szavazókkal. 

– Én a zöld eszmében és az ökopolitika helyességében maximálisan hiszek

– fűzte hozzá.

A közkeletű felvetésre, hogy az LMP alkuképtelensége vezetett a Fidesz kétharmados győzelméhez – Budapesten az ellenzék hat választókörzetet is vihetett volna, ha az LMP-s induló visszalép – Szél Bernadett úgy válaszolt, hogy erről beszéltek ugyan a pártban, de ugyanezt az összes ellenzéki pártról ugyanezt el lehetne mondani a legkisebbtől a legnagyobbig.

– Ezt nevezik „hibáztatós játéknak”. A probléma az, hogy ezzel nem lehet kormányra kerülni, ezért nem szállt bele az LMP ebbe a játékba. Én is tudtam volna a saját választókerületemben azt mondogatni, hogy ki nem lépett vissza, és ezért maradtam le 300 szavazattal, nem érdemes ezt a játékot játszani

– fogalmazott. Beszélt a jövőről is, azt állítva, ő ezután mindent megtesz, hogy az április 8-i után még egy kudarc érje az ellenzéket, és most a terepmunkában szeretne tevékenyebben részt venni. A kérdésre, hogy nem zárja ki a részvételét egy pártok feletti mozgalomban, azt mondta, 

ő semmi jónak nem lesz az elrontója.