Hadházy Ákos kilép az LMP-ből, függetlenként folytatja a harcot a korrupció ellen

2018. június 20., 07:30

Szerző:

Az országgyűlési képviselői mandátumát megtartja, de kilép az LMP-ből Hadházy Ákos volt társelnök, aki a 24.hu-nak adott interjújában beszél a döntéséről. A kilépést azzal indokolja, hogy az ellenzéki párt nem nézett szembe azzal a a felelősséggel, amelyet az április 8-i parlamenti választásokon elszenvedett vereségért visel. Szerinte ezzel nem sikerült szembenézni, ő pedig úgy érzékeli, hogy

„zavarba ejtően jó” a hangulat az LMP-ben és a többi ellenzéki pártban is ahhoz képest, hogy arról kellene beszélniük, hogyan mérsékelhetnék a választási vereségből fakadó, szerinte beláthatatlan következményeket.

– Hogyan lehet például az Európai Unióból való kivezetésünket megakadályozni? – firtatja. 

Hadházy Ákos
Fotó: MTI/Soós Lajos

Hadházy Ákost májusban az LMP etikai bizottsága két évre eltiltotta attól, hogy pártbeli tisztséget viseljen, amiért a választási kampányban felhatalmazás nélkül egyeztetett az MSZP-vel.. Akkor még arról beszélt, hogy szeretné meggyőzni a párttársait a korrupció elleni harc jelentőségéről, a kilépését viszont most azzal indokolja, hogy ez nem sikerült, hiszen a pártban az eltiltása súlyosbításáért fellebbeztek. (Eközben – hívja fel a figyelmet –, az ő megtámadása miatt kizárt Sallai R. Benedek ügyében enyhítésen gondolkodnak. Ez szerinte azt sugallja, hogy a kizárt politikus visszatérhet a pártba.)

– Egy bűnöm van: olyan súlyosnak tartottam a kormányzat körüli korrupciós helyzetet és a maradék demokráciát fenyegető veszélyt, hogy azt gondoltam, mindent meg kell tenni a kormány menesztéséért

– mondja erről. Ami a mandátumát illeti, tudja, hogy függetlenként sokkal kisebb lehetőséghez jut az Országgyűlésben, nem interpellálhat és nem kérdezhet napirend előtt, de mégis irányulni fog rá némi figyelmet a korrupcióellenes munkához. Szerinte jelenleg az ellenzék sikerének a kulcsát mindenkinek az Országházon kívül keresnie, és vállalja a korábbi kijelentését, hogy az ellenzéki politikusok közül több is akarva-akaratlanul akadályozta a pártok megújulását és az együttműködést.

15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.