Példát statuáltak a Király családdal? – Balhés kilakoltatás Szegeden

A sajtófigyelem és az ellentmondásos helyzet dacára a szegedi önkormányzat ingatlankezelő cége kedden kilakoltatta Királyékat, akiknek ügyével lapunk több ízben is foglalkozott. Olvasóink közül többen is segítették az elmúlt hónapokban a mélyszegénységben élő családot. A család védelmére kelő önkormányzati képviselőt a rendőrök hozták ki a lakásból.

2020. augusztus 25., 21:00

Szerző: Tóth Andrea Éva

Legutoljára májusban akarta lakbérhátralékuk miatt önkormányzati tulajdonban lévő otthonuk elhagyására bírni a helyi ingatlankezelő vállalat (IKV Zrt) a szegedi Király-családot. Miután azonban lapunk felhívta a figyelmet az akkor érvényes kilakoltatási moratóriumra, az önkormányzati cég elállt a tervétől. Most viszont utcára tették őket.

Igaz, vészhelyzet már valóban nincs, sem kilakoltatási tilalom, a járványügyi állapot azonban még javában tart.

Ebben a helyzetben lepték el kilakoltatók kedd reggel Király Imréék lakását, ahol hosszas szócsata kezdődött arról, hogyan fajult idáig a történet. Az önkormányzati cég a mélyszegénységben lévő családot hibáztatja, a család jogásza szerint közös a felelősség.

Dr. Szabó Bálint, aki egyébként önkormányzati képviselő is a Mindenki Szegedért civil szerveződés színeiben, úgy vélte: az önkormányzat és az önkormányzati cég „példát statuált, hogy erősebb”, ahelyett, hogy a megoldásra törekedett volna. A jogász szerint azzal ugyanis, hogy utcára tették a családot, bizonyítottan kár éri a helyhatóságot, lévén, hogy Királyék ezután már nem fizetik az adósságukat, így nem folyik be pénz a kasszába. A jogász és a családfő arra a megállapodásra hivatkoztak, amely szerint Királyék jövedelméből az elmúlt hónapokban rendszeresen vonták a törlesztő részleteket.  Így szerintük a család már félmilliót törlesztett a lakbérhátralékukból.  Ebből az IKV mintegy háromszáz ezer forintot igazolt le. A család jogásza erre azt mondta:

a Király családtól nem pusztán a lakbérhátralék részleteit vonják, hanem „perköltség” jogcímen – a családot be is perelték, amiért nem költöztek el - egy jelentősebb összeget is.

„Az IKV Zrt-nek nincs tudomása olyan végrehajtási eljárásról, amely során perköltség jogcímén pénzlevonás történne Király Imre járandóságaiból.” – válaszoltak megkeresésünkre az ingatlankezelőnél. Arra azonban, hogy hol van a fennmaradó pénzösszeg nem sikerült fényt derítenünk.

Az IKV igazgatósági csoportvezetője Kis Antónia kérdéseinkre írt levelében azt hangsúlyozta: „20 évnyi megértés, halogatás, az ígéretek sorozatos megszegését követően az IKV-nak nem maradt más választása, mint a bérbeadói jogok érvényesítése.”

Az egykori boncmester tartozása tényleg két évtizedre nyúlik vissza. Ekkor állapították meg ugyanis gyógyíthatatlan szívbetegségét és vesztette el jól fizető állását. A milliós nagyságrendet meghaladó tőketartozás az ezt követő években gyűlt össze. Király Imre elmondása szerint a gondokat tetézi, hogy hiába fizetett be eddig a kasszába nagyobb-kisebb összegeket, adóssága nem csökkent, sőt nőtt, mert az önkormányzati cég büntetőkamatokat is rakott állandóan a tőketartozásra.  Ezt az IKV-nál sem cáfolták. Azt is elismerték, hogy alternatív lakhatási módot nem ajánlottak fel a bajba jutott családnak.

A kilakoltatáson jelen lévő Dr. Kiss Henriett jogügyi igazgató azzal érvelt: Király Imre arról nyilatkozott tavaly ősszel, hogy önként elhagyja a lakást mostanra, ha nem sikerül rendeznie adósságát. Erre a családfő úgy reagált: tavaly a végrehajtó adta neki azt a tanácsot, hogy így nyilatkozzon, azzal: időt nyer. Az apa elmondta azt is, azért írta alá az ingatlankezelővel az egyezséget, mert akkor biztosnak tűnt, hogy tudja teljesíteni az abban foglaltakat.  De közbejött a járvány, így minden kidolgozott ügye, amit eltervezett, hónapokat csúszott. Közben azonban fizette a törlesztőket. 

A kilakoltatás jogszerűségét nem vonta kétségbe az érintett, azt azonban a család és a jogászuk is furcsának tartotta, miért volt ez most ennyire sietős. Az IKV a helyszínen lévő jogügyi igazgatója erre csak annyit mondott: „ez egy végrehajtó folyamat” eredménye.

Arra a felvetésünkre, hogy most hány szegedi díjhátralékos kapott kilakoltató végzést Dr. Kiss Henriett azt felelte: „ egy”.

A kilakoltatási akció reggeltől késő délutánig zajlott. A családfő feleségét és kiskorú kislányát rokonokhoz menekítette még a tortúra előtt. A szívbeteg, rokkantnyugdíjas apa és nagykorú fia azonban utcára került. A család védelmére kelő jogászt, önkormányzati képviselőt a rendőrök hozták ki a lakásból. A család kifogással élt a végrehajtás ellen. 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.