Kilencvenkét százalékkal kevesebb migráns jön Európába, de Bakondi Györgyöt ez nem zavarja

2019. január 4., 22:43

Szerző:

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint nem csökkent az illegális bevándorlás szervezettsége és irányítottsága, a migrációt szervezők és embercsempészek folyamatosan figyelik az országok intézkedéseit. Bakondi György az M1 péntek esti műsorában azt mondta, a magyar határ lezárása után Horvátország felé terelődött a fő útvonal, most a nyugat-balkáni országok is erősebben lépnek fel, és a szervezők, csempészek új irányokat keresnek.


A szakember hangsúlyozta, a politikai helyzet megváltozott a nemzetállamokban, már nem gondolják, hogy jó, ha egyre több migráns érkezik, ezért visszaállítják a határellenőrzéseket. Ez viszont a schengeni egyezményt sodorja veszélybe, viszont egyik országnak sem érdeke, hogy a belső határokon nehézkes legyen a mozgás. Ezért is lenne fontos - tette hozzá Bakondi György - , hogy a migrációt lehetőség a schengeni határoktól minél távolabb feltartóztassák.

Bakondi Györgyöt láthatólag az sem zavarja túlságosan – fűzhetjük hozzá – hogy az EU part- és határvédelmi ügynöksége, a Frontex pénteki közlése szerint ötéves mélypontra süllyedt tavaly az illegálisan Európába érkező bevándorlók száma 92 százalékkal alacsonyabb volt a migrációs válság csúcspontján, 2015-ben regisztrált több mint egymilliónál. 

Tegnap 13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.