Ki kell tisztítani a Duna medrét, 1,3 milliárdba kerül a beavatkozás

2018. október 29., 09:13

Szerző:

Nemcsak a rendkívüli alacsony vízállás miatt akadozik az áruszállítás a Dunán, hanem a meder állapota miatt is, ahol évtizedek óta nem voltak fenntartási munkák. Az állami beruházó, a transzeurópai közlekedési hálózat tervezői ezért pályázatot írt ki, amelynek a végrehajtását most meghosszabbította. A Szap és Szob közötti szakaszon 12, a Szob és a déli országhatár közötti szakaszon összesen 31 helyszínen készítik elő a beavatkozásokat összesen nettó 1,3 milliárd forint értékben – írja a Magyar Idők.

A Duna magyarországi szakaszán évtizedek óta nem végeztek fenntartási-karbantartási munkákat, ami miatt ma már a hajózható napok száma évente 250 nap alá csökkent. Ez pedig hajózhatósági szempontból nem felel meg a nemzetközi elvárásoknak.

Rekord alacsony a vízállás a Dunán
Fotó: Krizsán Csaba

A folyam hajózhatóságát helyreállítandó a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. pályázatot írt ki tervezői feladatok ellátására, a munkát az EU finanszírozza. A felmérések szerint összességében közel 52 kilométeren kell a hajózhatóság javítása érdekében beavatkozni.

A nyertesekkel a NIF eredetileg még tavaly december 15-én kötötte meg a szerződést, azonban a közbeszerzési eljárások elhúzódása miatt a napokban módosították a teljesítés határidejét. A nyertes pályázatot az Utiber Közúti Beruházó Kft., a Viziterv Consult Kft., valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyújtotta be.

Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke a Kossuth rádióban elmondta, hogy a csapadékhiány miatt idén rendkívül alacsonnyá vált a Duna vízállása, a hajóforgalom szinte teljesen leállt. 

Ilyen hosszan tartó alacsony vízállásra évtizedek óta nem volt példa, a Duna és a Rajna felső szakasza is alig hajózható.

 A fuvarozók a vízi járművek szállítási kapacitásának negyedét, ötödét képesek kihasználni. A megbízók ezért a közutakra terelhetik át a szállítmányokat, ami a fuvarköltségek duplázásával jár.

Az alacsony Dunából az elmúlt hetekben érdekes dolgok kerültek elő. Találtak már két kocsironcsot – az egyikben emberi csontok voltak, a másikban egy harcsa –, egy fantasztikus leletegyüttest Érdnél, és Baranya megyében egy titokzatos hajó is előbukkant.