Elsüllyedt hajót találtak a Dunában Érd mellett, itt a szenzációs kincs

2018. október 24., 14:28

Szerző:

A szentendrei Ferenczy Múzeum tartott Érd mellett egy sajtótájékoztatót arról a régészeti leletgyűjteményéről, amelyre az apadó Dunában bukkantak nemrég. Gulyás Gábor múzeumi igazgató elmondta, egy elsüllyedt hajó rakományáról van szó, amely az 1700-as években merülhetett a folyó fenekére. Fegyverekről és pénzérmékről van szó, a legfiatalabb pénzérme, amelyet megtaláltak, 1743-as. Ezzel a Nemzeti Múzeum után az ország egyik legjelentősebb numizmatikai gyűjteménye lesz a Ferenczy Múzeumé.

Különleges leletegyüttes került elő a Dunából Érdnél Különleges leletegyüttes került elő a Dunából Érdnél
Fotó: Mónus Márton

Nemsokára a hajót is ki akarják emelni a Dunából, de versenyt kell futniuk az idővel. A Duna vízállása jelenleg rekord alacsony, de remélhetőleg emelkedik majd.

Az érintett partszakaszról az első nap 800 ezüstpénzt sikerült összegyűjteni, aztán a második napon is ugyanennyit 7 arany mellett. Több külföldi veretet is találtak, így XII. Kelemen pápa több, 22 karátos aranyból készült vatikáni verete is előkerült.

Különleges leletegyüttes került elő a Dunából Érdnél Különleges leletegyüttes került elő a Dunából Érdnél
Fotó: Mónus Márton

Legkorábban 2020-ban tudnak kiállítást rendezni a gyűjteményből.

Az Index élőben közvetítette a sajtótájékoztatót:

 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.