Kell az észtek elleni jegyem?

Guzmics nem játszik az észtek ellen, új Daciáját próbálja – nincs új a nap alatt: Trianont “a komcsik” és a “zsidók”, a 3:0-át a botlábúak és a liberális sajtó hozta össze. Íme a legújabb nacionalista rutinmunka: “mi, magyarok” törhetünk, zúzhatunk, a felelősséget meg vigye el más. De ki lesz ott a lelátón az észtek ellen? Beharangozó.

2013. szeptember 10., 12:05

Tudom: a szurkolók társadalma sem egységes, de ha háborúba indultatok – lesz még Bukarest magyar falu! – akkor egységesen lesztek megítélve. Ez a háború logikája és ti nem szurkolni mentetek, hanem bevonulni Bukarestbe. Azt ugyanis nem fogjátok tudni senkinek elmagyarázni a külső világban, hogy mi a különbség a kiöregedőfélben lévő, különutas, elhízott fradihuligánok, a Carpatian Brigade csak a válogatott “hivatalos” szurkolói csoportja, a Betyársereg idiótái, a ruppótlan-fogatlan-alkesz,minden meccsen jelen lévő odacsapódók és a Jobbik propagandistái között. Aki benne van tudja, aki meg nem, az pont leszarja, ti lesztek a csőcselék, ami egyébként, tegyétek a szívetek a kezetekre, igaz, mert

árad belőletek a gyűlölet.

Mert én meg pont leszarom, hogy a románok hány ablakot törtek be, igen, aki volt már rázósabb külföldi meccsen nagyon jól tudja, ez benne van, sőt. Most komolyan, nem érzitek kibaszottul nevetségesnek és gyáva érvelésnek a szőröstalpúakkal (tudjuk, ők dobták be) vagy a magyar zászlóval takarózni? (csak, hogy te is értsed: nem azért ugázik a sajtó és a közvélemény ellenetek, mert magyar zászló van rajtatok, hanem, mert kárt és szégyent okoztál, igazi kétforintos érv ezt azzal elintézni, hogy bántanak, mert magyarok vagyunk, brouhaha: szarul áll az áldozati bárány szerep.)

Hol az a vagány, magyaros csibészség? Miért kell lerugdosni a mosdót, leszakítani a poggyásztartót és kiütni a lámpát? Dr. Lenhardt Balázs, otthon is ezt csinálod? Anyád erre tanított, faszkalap? Vagy csináltok megint fészbuk csopit, hogy Mi voltunk? Persze az, hogy összeokádtátok az üléseket, maximum nektek volt rossz dolog, szar lehetett Brassótól hányásszagban gyászmunkázni, de hát majd feltakarítják pénzbe nem kerül, csak roppant gusztustalan.

De nézzük, mit mond a túraszervező, ki okozta a kárt:

Részlet a magyar válogatott hivatalos szurkolói csoportjának közleményéből:


Tudom: a Bukarestbe látogató szurkolók jó része anyagilag nem túl jól eleresztett fiatal, akiknek igencsak számíthatott a bukaresti kalandra fordított 20-30 ezer forint is. Sokaknak necces lehetett a munkából is elkéredzkedni, ha egyáltalán van munkájuk. Megint másoknak, életük a válogatott, ott vannak minden meccsen, nemcsak Bukarestben, ahová divat volt elmenni az összes szélsőjobbos trendi huligánnak, hanem Máltán és – hoppá! – Észtország ellen is! Vajon a néhány nappal korább látott, a bukaresti belvárosban gyümölcskoktélt eltartott kisujjal szürcsölgető és halkan, visszafojtva böfiző fiatal és okos fiatalok ott lesznek-e a Puskásban kedden?

Tartok tőle: nem. Ezerrel megy a fórumokon a Ne menjetek ki az észtekre! kampány. A napokban több üzenetet kaptam szurkolóktól, megkérdeztem tőlük, hát kedden mentek-e? Válasz: kit érdekelnek az észtek? Ennyike. Az ok sem túl bonyolult: az észtek elleni meccsnek már sportértéke lenne, nacionalista szempontból már nem sokat jelent a mérkőzés. Ne legyenek kétségeink: a bukaresti tour azért vált az év meccsévé, mert: “a legjobb érzés talán az volt,hogy ahol járt a vonat az a terület újra magyarrá vált, ha még csak pár percig is”. Ostoba nacionalisták.

Amúgy, nagyjából itt válik el a szar a májtól is. Aki ma ott lesz a Puskásban az valódi magyar válogatott szurkoló. Akik ott lesznek ma a Puskásban, azokról elhiszem, hogy a fociért mennek ki, azért a fociért, amit nyugat-európai bajnokságok másodosztályában – Ingolstadt, Bolton, Krasznodar, Middlesbrough – és a hazai fostos bajnokságban – Ferencváros, Haladás, Videoton, Diósgyőr, stb – edződő magyar focisták csapata – a válogatott! – produkál, nekünk ennyi jutott most. Nekik is fáj a vereség, mérgesek a játékosokra, de mivel a szurkolónak alapvetően mégiscsak az a dolga, hogy szurkoljon, ami azt jelenti, hogy ilyen fostos helyzetben lelket öntsenek például Guzmicsba és a többiekbe és ne suttyó kelet-európai módjára – easy, a szlovákok és a csehek jó része pontosan ugyanezt csinálja! – rugdalni kezdjék az agyontetkózott, zselékirály, lamborghinis aranylábúakat, vagy lemondásra szólítsák fel a kapitányt, és akkor mi lesz?

Hirtelen minden játékos sztárklubhoz igazol? Muha.

Ugyanis a nemigazi szurkoló, aki egy politikai hecckampány és a csúcsra járatott, suttyó nacionalista hangulat hevében felült a szurkolói különvonatra, de mondjuk előtte többet járt pártrendezvényre, mint focipályára, már biztosan feldobta jegyét eladásra. Azokról a fogalmatlan jobbik közeli és fidesztroll weblapok okoskáiról már nem is beszélve, akik most azon gurguláznak, hogy miért nem állunk ki azok mellett, akik végigzúzták Bukarest belvárosát, székely embert ütöttek le, roma gyerekeket fenyítenek meg és állami tulajdonú vonatot törnek szét.

A bukaresti út amúgy rengeteg tanulsággal szolgált.

Egyrészt azt látni kell, hogy a magyar ultrák és huligánok nagy része – tisztelet a kivételnek! – a társadalom szociálisan leszakadó rétegéből kerülnek ki. Nem tudnak viselkedni, képtelenek a többségi társadalom szabályai szerint élni, azokra köpnek, folyamatosan kisebb-nagyobb károkat okoznak, bosszantó, élősködő emberek. Tegye fel a kezét, aki akar a szomszédban akar egy ultrát vagy egy huligánt látni! Folyamatosan segélyen és más, különböző állami támogatásból, jutalmakból élnek, önállóan semmire sem képesek, csak csoportosan. De ne legyünk igazságtalanok: szépen énekelnek és táncolnak, jó a koreó is. Szóval, ne kirekesszük őket, hanem a szabályok pontos kijelölésével

integráljuk őket a magyar társadalomba!

Másrészt amennyiben Orbán Viktor továbbra is kompromisszum nélkül tolja a magyar labdarúgásba a pénzt, az könnyen a 2006-os szinglihorda-effektushoz vezethet a társadalomban. Ráadásul az egybites huligán szcéna műsorait a közvélemény könnyedén összefűzheti a felcsúti túl drága stadionnal és a magyar labdarúgás sikertelenségével. Szóval mi csak annyit mondok:

Csak így tovább, hajrá Viktor!

Slovensko, do toho!:

Kell az észtek elleni jegyem?