Többszázezres fertőzötti létszámmal számolt a kormány, ezzel magyarázza Kásler, hogy betegeket kellett hazaküldeni a kórházakból

2020. május 11., 09:45

Szerző:

Terjedelmes interjút adott a Magyar Nemzetnek az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklóst a kormánylap az alábbi, „roppant kínos” kérdésekkel szembesítette, amelyek néhol nem is azok voltak, inkább csak közbevetések:

  • Május 4-én részlegesen nyitott az egészségügy. Mi a további menetrend?
  • A fertőzöttség mértéke igen eltérő a megyék között, ennek függvényében eltérő módon kell reagálniuk a miniszteri rendelkezésre.
  • A laikusok közül sokan nem értik, miért volt szükség az ágyak kiürítésére a tapasztalható alacsony fertőzöttség mellett. Kérem, beszéljen az okokról!
Az Országgyűlés plenáris üléseKásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 4-én.
Fotó: Koszticsák Szilárd

Utóbbi felvetésre Kásler Miklós azt mondta, „a járvány lefolyását az elején nem lehetett pontosan megbecsülni, erre különféle számítások voltak a legelképesztőbb számokkal. Volt egy matematikai modell is, amely szerint

több százezer fertőzött lesz Magyarországon.

A kormány és az operatív törzs álláspontja az volt, hogy a várható legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülnie az egészségügynek, hogy egyetlen magyar ember se maradjon ellátatlanul – mint Svédországban vagy Olaszországban.”

Kásler Miklós ehhez annyit tett hozzá, hogy minderre azért volt szükség, hogy ne kelljen elengedniük az idős emberek kezét.

Az „interjú” további állításai:

  • Reménykeltők a vérplazmás kezelések, „mind pedig a más betegségeknél alkalmazott gyógyszeres terápiák.” Ennek jelentősége a második hullámban érhető majd tetten, mivel ezek a vérplazmák akár hónapokig is eltárolhatók.
  • Nem lehet az egészségügyi ellátást egy ütemben újraindítani, azt a vírus lefutásához kell igazítani. „Az első csomag május 4-én elindult, utána remélhetőleg három további ütem következhet, ha változatlanul koordinálni tudjuk a járványt.”
  • A járvány hasznos tanulsággal szolgál és rengeteg tapasztalatot le lehet majd belőle vonni. Ezeknek a tanulmányozásával el lehet majd dönteni, hol és hogyan kell változtatni a járvány után.  

13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.