Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Karácsony Gergely győzött a fővárosi ellenzéki előválasztáson

2019. június 26. 18:14 - szerző: Unyatyinszki György

Itt vannak az eredmények!

Az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Karácsony Gergely nyerte a fővárosi ellenzéki előválasztást. Bár a pártok a szervezővel, a Civil Választási Bizottsággal egyeztetve elvileg megállapodtak, hogy csak a késő délutáni sajtótájékoztatón számíthattunk volna csak a győztes kilétére, az eredményt  Karácsony Gergely már a bejelentés előtt néhány perccel megosztotta a Facebook-oldalán, hogy győzött.

Az előválasztáson 68240 ezer érvényes budapesti szavazatot adtak le, közülük valamivel több mint négyezret online. A szavazatok az alábbiak szerint oszlottak meg:

  • Karácsony Gergely, MSZP-P: 33 300 szavazat,
  • Kálmán Olga, független, DK: 25 093 szavazat,
  • Kerpel-Fronius Gábor, Momentum Mozgalom: 9 792 szavazat.
Fotó: Merész Márton

A közvélemény-kutatások szoros versenyt ígértek Kálmán Olga és Karácsony Gergely között, a végeredmény ezt nem igazolta, nem igazolta vissza. Kerpel-Fronius Gábor szereplése ugyan megmutatta, hogy új szemléletmóddal is lehet politizálni, de a Momentum Mozgalom jelenlegi támogatottságának korlátai megmutatkoztak a végeredményben is.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az IDEA Intézet felmérése azt igazolta vissza, hogy az előválasztás elsősorban az MSZP-P és a DK belső vetélkedéséről szólt, szavazóik is lényegesen aktívabbnak bizonyultak. A Momentum a 18-39 éves korosztályban győzelmet is ünnepelhetett volna a felmérések szerint, de a 40 éves kor felett lényegesen többen mehettek el szavazni.

Az előválasztást az ellenzéki pártok egyezsége alapján bonyolították az eltelt egy hétben. A győztes személyének támogatásában kölcsönösen megállapodott az ellenzék. Karácsony Gergely a teljes ellenzék támogatásával lesz Tarlós István, a Fidesz-KDNP által indított jelenlegi főpolgármester kihívója az őszi önkormányzati választásokon. A pártok ugyanakkor kerületenként sorra kötötték meg a megállapodásokat a helyi polgármester-jelöltekről, akiket szintén kölcsönösen támogatnak a fideszes jelöltekkel szemben.