Megbüntetni nem fogják, ha maszk nélkül megy vásárolni Budapesten, de a BKK járatain kizárhatják az utazásból érte

2020. április 24., 12:38

Szerző:

Hétfőtől nem csak a budapesti tömegközlekedési eszközökön, de az élelmiszerboltokban, üzletekben, piacokon, taxikban is kötelező lesz a maszk viselése, illetve az arc eltakarása akár sállal is.

Hogy a rendelet betartását segítsék, a BKK és a Főpolgármesteri Hivatal

a következő napokban 60 ezer mosható arcmaszkot oszt szét a legforgalmasabb csomópontokban.

Sőt, erre irányuló kormányzati szándék híján megkezdik a tömeges tesztelést is

Most a hvg.hu kérdésére a hivatal azonban tisztázta, mit jelent ez a gyakorlatban: a maszkviselés előírásakor mindenekelőtt a budapestiek önkéntes jogkövetésére építenek és

külön szankciórendszert sem terveznek alkotni,

tehát ha valaki nem tudja sehogyan eltakarni az arcát, ha boltba megy, megbüntetni nem fogják. „A budapestiek eddig is bizonyították, hogy értik és követik a járványveszély csökkentéséhez szükséges korlátozó szabályokat” – közölték.

Más a helyzet azonban a BKK járművein,

ahol az utazási feltételek közé kerül a maszk- vagy sál viselése. A magatartási szabályokat megszegőket pedig – ahogy mindig – a sofőr vagy az ellenőr egyaránt figyelmeztetheti, ha pedig ekkor sem tartják be az utasok, ki is zárhatják őket az utazásból.

A portál azonban megjegyzi, a kereskedelmi egységekben nem tudják, mi a teendő, ha valaki maszk nélkül tartózkodik bent és többen nem értik, milyen alapon írnák elő, hogy ők ellenőrizzék, van-e a vevőkön maszk. Ugyanakkor itt a főváros önkéntes szabálykövetésre számít.  

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.