Megbüntetni nem fogják, ha maszk nélkül megy vásárolni Budapesten, de a BKK járatain kizárhatják az utazásból érte

2020. április 24. 12:38 - szerző: 168 Óra

Hétfőtől nem csak a budapesti tömegközlekedési eszközökön, de az élelmiszerboltokban, üzletekben, piacokon, taxikban is kötelező lesz a maszk viselése, illetve az arc eltakarása akár sállal is.

Hogy a rendelet betartását segítsék, a BKK és a Főpolgármesteri Hivatal

a következő napokban 60 ezer mosható arcmaszkot oszt szét a legforgalmasabb csomópontokban.

Sőt, erre irányuló kormányzati szándék híján megkezdik a tömeges tesztelést is

Most a hvg.hu kérdésére a hivatal azonban tisztázta, mit jelent ez a gyakorlatban: a maszkviselés előírásakor mindenekelőtt a budapestiek önkéntes jogkövetésére építenek és

külön szankciórendszert sem terveznek alkotni,

tehát ha valaki nem tudja sehogyan eltakarni az arcát, ha boltba megy, megbüntetni nem fogják. „A budapestiek eddig is bizonyították, hogy értik és követik a járványveszély csökkentéséhez szükséges korlátozó szabályokat” – közölték.

Más a helyzet azonban a BKK járművein,

ahol az utazási feltételek közé kerül a maszk- vagy sál viselése. A magatartási szabályokat megszegőket pedig – ahogy mindig – a sofőr vagy az ellenőr egyaránt figyelmeztetheti, ha pedig ekkor sem tartják be az utasok, ki is zárhatják őket az utazásból.

A portál azonban megjegyzi, a kereskedelmi egységekben nem tudják, mi a teendő, ha valaki maszk nélkül tartózkodik bent és többen nem értik, milyen alapon írnák elő, hogy ők ellenőrizzék, van-e a vevőkön maszk. Ugyanakkor itt a főváros önkéntes szabálykövetésre számít.