A szegedi Fidelitasnak 70 ezer szórólapot kell kiosztania arról, hogy hazudott

2019. október 25., 11:55

Szerző:

A szegedi Fidelitasnak fejenként egymillió forint sérelemdíjat kell fizetniük Kalmár Gábor kabinetvezetőnek, Mózes Ervin volt címzetes főjegyzőnek és Solymos László volt alpolgármesternek, valamint 70 ezer példányban szórólapot kell eljuttatniuk minden szegedi háztartásba arról, hogy hazudtak – írja a szeged.hu.

Tavaly októberben és novemberben is a városháza előtt tartott sajtótájékoztatót a szegedi Fidelitas arról, hogy Gyulán első fokon nem jogerősen elítélték Botka László polgármester munkatársait. Ekkor szórták tele Szegedet szórólapokkal, óriásplakátokkal és molinókkal.

Fotó: Facebook/Fidelitas Szeged

Kalmárék beperelték a Fidelitast, azt kérve a bíróságtól, hogy állapítsa meg a jó hírnév sérelmét, kötelezze az alperest elégtétel adására és sérelemdíj megfizetésére, és tiltsa el a szervezetet a további jogsértésektől. A Fidelitas ugyanis elhallgatta, hogy Gyulán a parkolóbérletek ügyében első fokú, nem jogerős ítélet született, az ítéletben kiszabott büntetést pedig a bíróság felfüggesztette. 

A Szegedi Törvényszék első fokon elutasította a keresetet. Szerintük a szólásszabadság és a véleménynyilvánítási szabadság erősebb, mint a jó hírnév védelme. Provokatív, gúnyos kampányt folytattak a bíróság szerint, de erre lehetőségük volt. Közügyről van szó, ennek szabad vitatása pedig mindenkit megillet.

A felperesek fellebbeztek, a Szegedi Ítélőtábla már jogerős ítélete végül megállapította a jogsértést. Eszerint megsértették a felperesek személyiségi jogait, mert valós tényeket hamis színben tüntettek fel. Kötelezte a bíróság a Fidelitast arra, hogy

70 ezer példányban szórólapot juttasson el a szegedi háztartásokba, az ítélőtábla által meghatározott pontos tartalommal, és személyenként egymillió forint sérelmi díjat is kell fizetnie a Fidelitasnak a felpereseknek.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.