Az igazgatója szerint is szegregált egy iskola Nagyecseden, amit követendő mintának tart a fideszes Járóka Lívia

2020. február 6., 14:10

Szerző:

Dancs Lajos nevét viseli egy állami iskola, amelyet a roma integráció jó példájaként nevezett korábban a Népszavának Járóka Lívia, a Fidesz EP-képviselője. "Nagyecseden például olyan az iskola, olyan jók a tanárok, hogy hiába sok a roma diák, a nem cigányok sem viszik máshová a gyerekeiket. Ilyenből kell minél több"– jelentette ki Járóka az interjúban.

A Népszava azonban az interjút követően elment az intézménybe, hogy megnézze, mi a helyzet és mint kiderült tudósítójuk számára, ott

a gyöngyöspatai iskolához hasonlóan szintén szegregáció tapasztalható. De valójában az egész intézmény egy szegregált iskola.

Bugja János iskolaigazgató a lapnak azt mondta: náluk egy-két kivétellel minden tanuló roma, így integrációról az esetükben nem lehet beszélni, mert

az intézmény kimondottan szegregált iskola.

Ez szerinte „spontán” alakult így, alig nyolc év alatt. Azt mondta, hogy 2011-2012 környékén jelentkezett egy erős „társadalmi igény”, hogy a nem roma diákokat a romáktól elkülönítve oktassák. Az addig csak gimnáziumként működő helyi református középiskola erre felmenő rendszerben általános iskolai osztályokat indított: az ide jelentkezők idén immár nyolcadikosok lettek. Mindezzel párhuzamosan elkezdtek kiáramlani az állami iskolából a nem roma tanulók, míg 2016-ra gyakorlatilag nem maradt belőlük egy sem.

Ma 246-an tanulnak itt, 85 százalékuk halmozottan hátrányos helyzetű, 13 százalékuk „csak” hátrányos, alig 2 százalékuk tekinthető átlagosnak a lap szerint, amelynek többen azt mondták: eközben az egyházi iskolában legfeljebb „mutatóban” van cigány gyerek, a nagy többség tehetősebbnek számító családok sarja.

Ahogy elszivárogtak a középosztálybeli gyerekek, úgy tűntek el a tanárok is: néhány év leforgása alatt a 40-50 fős tantestületből 25-en maradtak az állami iskolában, ahol már negyedik éve hiába keresnek angol szakos tanárt. A kémiát sem szaktanár oktatja.

Az egyébként elfogadó, barátságos légkörű iskolában a gyerekek képességeihez alkalmazkodó oktatás zajlik: kisebb létszámú, 15-16 fős osztályok vannak, ahol jobban lehet figyelni egy-egy gyerekre. Ha valaki deviáns vagy hiperaktív, akkor az „Arizona-szobában” lecsendesedhet: itt amerikai mintára két, az önkormányzat által finanszírozott nyugdíjas pedagógus próbálja egyéni foglalkozásokon „kibeszéltetni” és megoldani a problémákat.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.