Mentőjáratot szervez a Magyarországon rekedt izraeliek és az Izraelben rekedt magyarok számára az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség

2020. március 22., 14:55

Szerző:

2020. március 26-án charter járat indítását szervezi az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség, miután több izraeli állampolgár kereste meg a közösséget, hogy segítsenek nekik hazajutni - közölte az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH).

Mint ismeretes, a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében tett intézkedések miatt leállt a légiközlekedés Magyarország és Izrael között, számos izraeli állampolgár hazajutása vált így lehetetlenné.

Az EMIH, Oirechman Smuel vezetésével, azonnal megkezdte a charter járat szervezését és szándékáról értesítette a magyarországi izraeli nagykövetséget csakúgy, mint az izraeli magyar nagykövetséget, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, akik azonnal támogatásukról biztosították a kezdeményezést.

Koronavírus - Izrael Az új koronavírus járványa miatt védőmaszkot visel egy járókelő Tel-Avivban 2020. március 16-án.
Fotó: Abir Szultan

A nagyszámú érdeklődés miatt a járat Izraelből is szállít vissza Magyarországra Izraelben rekedt magyar állampolgárokat, az ő hazatérésüket a Külgazdasági és Külügyminisztérium és az EMIH külön támogatja. 

A Budapestről március 26-án délután induló járatra jelentkezni ezen a linken, egy adatlap kitöltésével lehet, Izraelből Magyarországra hazatérni vágyók pedig a Tel-Avivi Magyar Nagykövetségen adhatják le jelentkezésüket. A járat pontos indulási és érkezési információjáról az EMIH folyamatosan tájékoztat majd.

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

2024. április 25., 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.