Iványi nem fasisztázta le Orbánt, de az irány, amelyet Orbán követ, szerinte a fasizmus iránya

2019. május 8., 09:40

Szerző:

Bernard-Henri Lévy francia filozófus budapesti látogatása után a Le Point című hetilapnak írta le Orbán Viktorral folytatott beszélgetését, amelyben szó esett Iványi Gábornak, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője és a kormányfő megromlott viszonyáról is. Orbán így vallott  erről Henri-Lévynek: jól ismeri Iványit, két gyerekét is ő keresztelte meg.

– De volt a parlamentnek egy döntése, amely miatt lefasisztázott. Ezt nem tudom megbocsátani neki

– fűzte hozzá állítólag a miniszsterelnök, amiről Iványi a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában azt mondta, szerinte Orbán arra a 2011-es parlamenti döntésre gondol, amellyel elvették a MET egyházi státuszát is, azonban ő egy 2019-es, New York Timesnak adott interjúban mondta, hogy 

az az irány, amit a miniszterelnök vett, a fasizmus iránya.

Hetvenöt évvel ezelőtt a fasizmus világa volt, és erre emlékezteti őt a szobrok visszaállítása az Országház környékén, valamint a fegyvergyártás fejlesztése, a „vad hatalomkoncentráció” és az ellenzék elnémítása is. Megjegyezte, Orbán vígan köt üzleti kapcsolatokat Kínával, ahol üldözik a keresztényeket, és nemcsak a szabad egyházakat, mint az övé, hanem a katolikusokat is.

Ráadásul a miniszterelnök ezzel a kijelentésével elárulta, hogy

ő döntött az egyházi státusz elvételéről, személyes sértettsége, ellenszenve miatt,

majd addig csűrték-csavarták a törvényt, amíg „örökre” megakadályozhatják, hogy a közösség visszakaphassa azt – tette hozzá.

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.