Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Itt vannak a családtámogatási terv részletei

2019. február 11. 13:43 - szerző: 168 Óra

Évértékelő beszédében vázolta fel Orbán Viktor a kormány hét pontos családvédelmi (vagy inkább családtámogatási) tervét:

  • Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő az első házasságához 10 millió forint összegű kedvezményes kölcsönben részesül. Minden gyereknél felfüggesztik a törlesztést három évre, három gyerek után elengedik a fennálló tartozást.
  • Bővítik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kedvezményes hitelét.
  • A második gyermek születésekor 1, a harmadiknál 4 millió forintot, minden további gyereknél 1-1 millió forintot vállal át a kormány a szülők jelzálog-hiteléből.
  • Azok a nők, akik legalább négy gyereket szültek, életük végégig mentesülnek az szja fizetése alól.
  • Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját. 2 és fél millió forint vissza nem térítendő támogatást ad a kormány az új, 7 személyes autókra.
  • Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást. 21 ezer új férőhelyet ígér 3 év alatt. 2022-ben minden szülő bölcsődébe viheti a gyermekét.
  • Bevezetik a nagyszülői gyed-et.

A nagy bejelentés után azonban rengeteg kérdés maradt. Rögtön például az is, hogy mindez mikortól, hogy számoljanak az érintettek. Nem esett szó a program költségéről, de az biztos, hogy évente több százmilliárdba kerül.

A homály oszlatás Novák Katalin feladat lett, a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatón beszélt a részletekről.

A mikorra megkaptuk a választ: 

Július elsejétől lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kamattámogatott hitelét használt lakás vásárlásához és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását is, valamint a július elseje után született gyerekek után igényelhető a gyerekvállalási támogatás. A legalább négygyerekes nők szja-mentességét várhatóan a jövő évtől vezetik be.

Novák Katalin ma részletekkel részletekkel is szolgált. Az MTI tudósítása szerint kiderült például, hogy a kormány számításai szerint az intézkedéscsomag jövőre nagyjából 150 milliárd forintba kerül majd, idén pedig ennek felét. Ez persze azon is múlik, mennyien veszik igénybe a lehetőségeket.

Novák Katalin sajtótájékoztatója a kormány új családpoli
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Gyermekvállalási támogatás

A fiatal házasok gyermekvállalási támogatását minden új gyermeket vállaló 18 és 40 év közötti nő igényelheti, aki első házasságában él, és legalább három év munkaviszonnyal rendelkezik. Legfeljebb 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitel vehető fel, és júliustól számítva három évig áll majd nyitva ez a lehetőség.

A törlesztést az első, a 2019. július 1-je után született gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik és a tőketartozás 30 százalékát is elengedik, a harmadik gyermeknél pedig a kölcsön további részét teljes egészében elengedik, így akár vissza nem térítendő támogatássá is válhat ez a lehetőség.

Ha a maximális 10 millió forintos összeget veszik fel a szülők, akkor a havi törlesztőrészlet 50 ezer forint lesz, 20 éves futamidővel.

A támogatást azok is igénybe vehetik, akik már házasok és már van gyermekük, de csak további gyermek után kérhető a kölcsön.

Csok

A csok mellé kapható kedvezményes hitel júliustól már használt lakásokra is felvehetővé válik, vagyis a kétgyermekes családok 10 millió, a három- és a többgyermekes családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek már igénybe használt lakás vagy ház vásárlására.

A használt ingatlanok vásárlására vonatkozóan eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt, amely korábban a csok felvételének a feltétele volt.

A jelzáloghitelek egy részének átvállalása úgy változik, hogy már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállal át az állam. Ez a lehetőség a kamattámogatott csok-hitelek esetén is érvényes.

Szja-mentesség

A legalább négygyerekes nők szja-mentességét várhatóan a jövő évtől vezetik be, és ez nemcsak a 18 év alatti gyerekek esetén érvényes, hanem a felnőtt gyerekek után is, egészen a nyugdíjig. Az adómentesség kizárólag a munkából származó jövedelemre igaz, tehát például az osztalékból származóra nem lehet igénybe venni – mutatott rá.

Nagyi-gyed

A nagyszülői gyeddel kapcsolatban is sok kérdés volt, például hogy nyugdíj mellett is kapható-e. Kiderült: a gyedet csak az aktív, tehát dolgozó nagyszülők vehetik igénybe, nyugdíjasok nem, és a gyed extra nem terjed ki rá, tehát ha a nagyszülő visszamegy dolgozni, akkor a gyed folyósítása megszűnik.

Bölcsőde

A bölcsődei ellátásra vonatkozó igényeket, és azt látták, hogy 70 ezer férőhelyre lenne szükség. Ezért a tervek szerint a jelenlegi 50 ezerről 2020-ig 60 ezerre, 2022-ig pedig 70 ezerre bővítik a férőhelyek számát.

Autóvásárlás

Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja: a kormány legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a legalább három gyermeket nevelő családok esetében 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással, amely az autó árának maximum 50 százalékát teheti ki. Ezt nem utólag térítik vissza, hanem már ennyivel kevesebbet kell eleve kifizetni.