Felmérés: Csökkent a bizalom a kormány járványkezelése és az operatív törzs munkája iránt, de sokkal többen viselnek védőmaszkot

2020. május 6., 16:31

Szerző:

Több lett az álláskereső, csökkent a bizalom a kormány és az operatív törzs munkája iránt, inkább a közösségi oldalakban bíznak meg az emberek és sokkal többen viselnek védőmaszkot, mint egy hónappal ezelőtt – derül ki az Ipsos Omnibusz legfrissebb, 1000 fő megkérdezésével készült reprezentatív kutatásából, amiben azt vizsgálták, hogyan hatott a mindennapi életre a koronavírus.

Kiderül, hogy míg áprilisban a válaszadók 42 százaléka bízott a magyar kormány, illetve az operatív törzs munkájában, májusra ez 35 százalékra apadt.

A televíziós hírek megbízhatósága 36-ról 32 százalékra csökkent egy hónap alatt, viszont a közösségi média területe az egyetlen, ahol növekedés tapasztalható: a Facebook és Instagram renoméja 19-ről 21-re, míg a Twitterré kiugróan, 9-ről 15 százalékra nőtt, ezeket a csatornákat tartják hitelesebbnek a válaszadók. A 18-39 évesek kifejezetten szkeptikusan kezelik a járvány kitörésének média által sugallt súlyosságát.

A kutatás szerint az arcmaszk viselésének aránya 13 százalékponttal, 60 százalékra nőtt egy hónap alatt, a különösen veszélyeztetett korosztályban,

a 60 év felettiek körében ez már 74 százalék.

Az is kiderül, hogy sokan (36 százalék) ugyanúgy bejár most is a munkahelyére, részben vagy teljesen otthonról dolgozik a válság óta 28 százalék (aki pedig eddig is otthonról dolgozott, azok aránya 14),

és 9 százaléknak megszűnt a munkahelye a járvány következtében.

A férfiak körében 7 százalék, míg a nők esetében közel 11 százalék a munkájukat elvesztők aránya.

Továbbá kétharmados többség bízik a gyógyszergyártók vakcinafejlesztésében, míg 37 százalék hisz abban, hogy júniusra visszaáll a korábbi rend. Legnagyobb arányban (63 százaléka) a budapestiek tudnak részben vagy teljesen otthonról dolgozni jelenleg.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.