Huszonnégy évvel ezelőtt társával megölt egy papot az a férfi, aki múlt hétvégén megtámadta a tajti plébánost

2019. május 22., 09:31

Szerző:

1995-ben társaival megölt egy papot az a férfi, aki múlt héten a táti plébánost támadta meg - értesült a Kemma.hu. 1995 március 23-án holtan találták saját dolgozószobájában a 79 éves Pelsőczy Ferencet. Két nappal a gyilkosság után P. László megjelent az esztergomi rendőrkapitányságon, és nemcsak magát adta fel, hanem társait is. P. László azt vallotta, hogy a 20 éves B. Ervinnek és a 19 éves J. Lászlónak is köze van a törökbálinti gyilkossághoz, ráadásul néhány nappal korábban egy szintén idős embert is halálra kínoztak. A rendőrök egy harmadik fiatalt is elkaptak: B. Ervin 17 éves barátnőjét, D. Mónikát, aki ugyancsak ott volt mindkét gyilkosság helyszínén.

P. László többször járt a törökbálinti parókián, ahol a most 52 éves férfi és B. Ervin végzett a pappal: lefogták és nyakon szúrták, miután segítséget kértek tőle egy színlelt epilepsziás roham után. A végzetes szúrással egymást vádolták, a másik két fiatal odakint várakozott.

Hatszázezer forintos zsákmányukat elfogásukig elköltötték.

Pontosan nem tudni, P. László mikor szabadulhatott, de a gyilkosság miatt jelenleg is próbaidejét tölti. B. Ervin 2016-ban még biztosan a rácsok mögött volt. Akkoriban azzal került a hírekbe, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága neki is megítélt 26 ezer eurót, vagyis akkori árfolyamon hétmillió-nyolcszázezer forintot, amiért kényelmetlen körülmények között kellett töltenie büntetését.

Mint arról mi is beszámoltunk: a rendőrök hétfőn vették őrizetbe P. Lászlót, akit a táti plébános kirablásával gyanúsítanak. A gyanúsított P. László szombat délelőtt a Nyergesújfaluhoz közel eső település plébániájára csöngetett be. Először nem ment be, hanem pénzt kért ételre a plébánostól, majd miután megkapta, elment. Egy óra múlva azonban visszatért, bement, újra ételt kért, amit a plébános oda is adott neki, de a férfi pénzt is akart. A pap megijedt és további összeget adott neki.

P. Lászlónak ez sem volt elég, kutakodni kezdett, és amikor a plébános elmenekült, utánament, majd az udvaron dulakodtak. A megtámadott pap kiszabadult, és amikor segítségért kiáltott, a támadója elmenekült. A pap a Szemlélek blognak azt mondta, azért engedte be a férfit,

mert azt mondta, gyónni akar.

 

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.