Húszezerből összesen csak húsz letelepedési kötvényvásárlót és 44 családtagot utasított vissza az Orbán-kormány

2018. március 21., 08:21

Szerző:

Húszezer kérelmezőből csak húsz letelepedésikötvény-igénylőt és 44 hozzátartozót utasítottak vissza a magyar hatóságok nemzetbiztonsági vagy közbiztonsági kifogással az egész világról a kötvényprogram négyéves fennállása alatt – közölte Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatója az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának részben zárt ülésén még március elején. A Magyar Nemzet szerint Végh eredetileg a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetről tartott volna beszámolót, az ellenzéki képviselők kérdéseire azonban váratlanul elmondott néhány, a kötvényprogrammal kapcsolatos, korábban titkolt adatot is. Így – mint megírtuk – az is kiderült, hogy a visszautasítottak között három kínai állampolgár van, 

az összesen 64 visszautasított többsége Oroszországból, a Közel-Keletről és Észak-Afrikából próbálkozott, Kína után ugyanis ezekből a térségekből érdeklődtek legtöbben a magyar kötvényprogram iránt.

Ismert, a 2013–2017 között működő kötvényprogram keretében összesen 19 865 külföldi állampolgár kapott letelepedési engedélyt Magyarországon, egyharmaduk kötvényesként, a többség hozzátartozóként.

Magyar állami letelepedési kötvényreklám– csak a magyar adófizetők járnak rosszul

A kötvényigénylők 300 ezer euró, ötéves futamidejű kölcsönt nyújtottak a magyar államnak, cserébe ők és családjuk korlátlan ideig szóló letelepedési engedélyhez jutottak, amivel az Európai Unió területén is szabadon mozoghatnak.

A kötvényeket kizárólag az Országgyűlés – akkor még Rogán Antal (Fidesz) jelenlegi kabinetminiszter által vezetett – gazdasági bizottságában kijelölt, tisztázatlan tulajdonosi hátterű cégek értékesíthették a vevőknek, de a letelepedési engedély kérelmezési folyamata a magyar külképviseleteken zajlott. Az engedélykérők esetében meghatározott ellenőrzéseket végeztek, amikben a bevándorlási hivatal felkérésére részt vett a magyar rendőrség, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Terrorelhárítási Központ is.

Végh Zsuzsanna szerint a kötvényigénylők biztonsági átvilágítása megnyugtatóan zajlott, erre azonban kevés a bizonyíték, sőt, a 444 arra hívta fel a figyelmet: a nyomok inkább ennek ellenkezőjére utalnak. A több országban is körözött Ghaith Pharaon beutazása például rávilágít, hogy a magyar hatóságok néha azért hajlamosak elsiklani biztonsági kockázatok felett.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.