Nem mertek keresztbe tenni a Fidesz százmilliárdos üzletének, a húszezerből csak három letelepedési kötvénnyel érkező külföldit buktattak meg a nemzetbiztonsági átvilágításon

2018. március 7., 08:58

Szerző:

A letelepedési kötvényprogram fennállása alatt csupán három, kelet-ázsiai térségből származó ember akadt fenn a nemzetbiztonság szűrőjén – derül ki a Magyar Nemzet közérdekű adatigénylésre adott válaszából. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a lapnak azt írta, 2013 és 2017 között visszautasított három személy mind kínai állampolgár volt, más állampolgárságú külföldieket nem utasítottak vissza nemzetbiztonsági indoklással az általunk megjelölt országok és különleges státusú városok magyar külképviseletein, tehát Kínából, Hongkongból, Makaóból, Szingapúrból és több másik Délkelet- és Kelet-Ázsiában lévő országból. Összesen 19 865 külföldi állampolgár kapott letelepedési engedélyt Magyarországon, döntő többségük – mintegy 15 ezer ember – Kínából érkezett.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A programban a letelepedési engedélyeket a nagykövetségeken és konzulátusokon kellett kérni, a nemzetbiztonsági átvilágításban pedig részt vett a rendőrség, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Terrorelhárítási Központ is, csakhogy sok helyen problémát jelentette a fordítás és a kommunikáció, a követségek munkatársai és a tolmácsok pedig nem is voltak tisztában azzal, hogy a kérelmezők múltját milyen szempontrendszer alapján ellenőrizzék.

A lapnak korábban nyilatkozó magas beosztású diplomáciai forrás azt mondta, a magyar külképviseletek „erősen kockázatos” gyakorlatot folytattak a letelepedési kötvényekért folyamodók nemzetbiztonsági szűrésében. - Ahhoz, hogy a forgalmazásból több mint százmilliárd forintos nyereséget produkáló offshore-cégek üzletmenete fennakadások nélkül pörögjön, nem volt szerencsés megnehezíteni a folyamatot - mondta egy forrás a lapnak. Korábbi hírek szerint a letelepedési kötvény értelmi szerzőjének, Rogán Antal kabinetminiszternek és Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadónak az ügyvédje tízmilliárdot, Fidesz-közeli cégek 155 milliárdot szakítottak a letelepedési kötvényeken.