Humanitárius vízumot szeretnének a jezsuiták a menekülteknek

„Európától legális menekültútvonalak megnyitását és humanitárius vízum bevezetését reméljük, hogy emberi életeket menthessünk meg, megakadályozva az embercsempészetet” – nyilatkozta a Jezsuita Menekültügyi Szolgálat európai vezetője, Jean-Marie Carrier atya a Vatikáni Rádió német adásának. Carrier szerint „a határok ellenőrzése egyenesen garantálja a még több halált”.

2015. szeptember 2., 16:03

„A menekültválság globális rendezésének egyfajta módjaként üdvözölni kell az embereket Európában, és nem hagyni őket minden egyes állam saját felelősségére” – fogalmazott a Jezsuita Menekültügyi Szolgálat európai vezetője, Jean-Marie Carrier atya a Vatikáni Rádió német adásának. Hozzátette, hogy Európában nem annyira a határok védelméről kellene gondolkodni, hanem legális menekültútvonalak megnyitásáról. Carrier szerint „a határok ellenőrzése egyenesen garantálja a még több halált”.

Európa összes államának, nem csak egyeseknek, kellene humanitárius vízumot kiállítania, hogy az emberek legálisan tudjanak Európába jönni és vízumért folyamodni. Azt hiszem, hogy ez egy nagyon lényeges pont.”

„Jelenleg sok olyan ország van, melyek erre a nagy menekültáradatra nem készültek fel. Ott van például a budapesti Keleti pályaudvar, Magyarország legnagyobb vasútállomása, mely túlterheltség miatt pillanatnyilag le van zárva. Olyan megoldások kellenek, melyek figyelembe veszik a jelenlegi vészhelyzetet. Európától legális menekültútvonalak megnyitását és humanitárius vízum bevezetését reméljük, hogy emberi életeket menthessünk meg, megakadályozva az embercsempészetet” – nyilatkozta a Jezsuita Menekültügyi Szolgálat európai vezetője, Jean-Marie Carrier atya a Vatikáni Rádió német adásának.

(Forrás: Vatikáni Rádió)