Hova lettek a jó kvízműsorok?

Gundel Takács Gábort is megkérdeztük.

2021. január 26., 19:53

Szerző:

 

A hetvenes években még a közszolgálati tévé gyártott saját vetélkedőket, majd a kereskedelmi tévézés hozta be a külföldi formátumokat.

Egy biztos: imádtuk, néztük a kvízműsorokat, és másnap a Barátok Közt történései mellett biztosan a helyes válaszokról és a kvízmester poénjairól beszélgettünk.

Sokunknak közös élménye lehet a 2000-es években hétköznap esti családi program, az RTL Klubon futó Legyen ön is milliomos!. A kérdező székében Vágó István, kör alakú nézőtér, kék fények, drámai főcímzene. A hetvenes évektől kezdődően rendre jelen voltak a műveltséget és lexikális tudást, általános tájékozottságot próbára tévő műsorok, Vitray Tamás, Egri János, Vágó István vagy Gundel Takács Gábor vezetésével.

2002-ben azonban betörtek a főműsoridőbe a külföldi mintára készült reality show-k is: a Big Brother a TV2-n, a Való Világ pedig az RTL Klubon. A valóságshow-k jelentőségét jól mutatja, hogy egy idő után a realitycelebeket műsorvezetői szerepben is láthattuk.

Lapunk kérdésére Gundel Takács Gábor televíziós műsorvezető és újságíró elmondta, hogy szerinte különböző okokból tűntek el ezek a műsorok. A kereskedelmi tévézésben egyszerűen

ma már nem elég az embereknek, hogy két ember ül egy műsorban és beszélgetnek, ez már nem hoz nézettséget és pénzt.

„Változik az általános műveltség és az általános tájékozottság. Ami régen az általános műveltség része volt, azt ma már nem ciki nem tudni” – magyarázta. – „Amikor legutóbb készültem vetélkedőműsorra, két évvel ezelőtt a Legyen ön is milliomosra, akkor bele kellett néznem a Trónok harca sorozatba, mert több kérdés is volt azzal kapcsolatban, és

nem engedhettem meg magamnak, hogy fogalmam se legyen róla.”

Az internet segítségével a különböző médiumok (tévé, rádió, nyomtatott sajtó) elkezdtek egy nagy közös médiummá összekapcsolódni, ez az úgynevezett médiakonvergencia. Ez a folyamat érezhető például a magyar fejlesztésű Honfoglaló játékon. A kvízjáték 2002-ben debütált az interneten, és óriási sikere lett. 2017 és 2019 között a Duna TV készített belőle tévés vetélkedőt, amit minden hétköznap este sugároztak. A közösségi élmény fokozására pedig jó példa a 2011 és 2017 között sugárzott Maradj talpon!, ami aktív Facebook-oldalt üzemeltetett, ahol lehetett tippelni vagy éppen részt venni a nyereményjátékokban.

Gundel Takács is úgy véli, hogy míg a kereskedelmi adóknak már üzleti szempontból nem áll érdekében ilyen műsorokat gyártani, addig a köztévének ez feladata lenne, a műveltségi vetélkedők edukáló és értékteremtő funkciójuk miatt.

 

Bárdos Kata Kincső

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.