Hétfőig bárki jelentheti a fülesbaglyokat

2019. január 18., 12:21

Szerző:

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával ismét országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amelyben január 18-21-én bárki részt vehet.

Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett különösen az óvodák, az általános és középiskolák részvételére számít.

A felmérés okostelefonon is kitölthető, az  elektronikus űrlap itt érhető el.

Az erdei fülesbaglyok a telente csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. Magyarország bagolyfővárosában, Túrkevén, illetve a szomszédos Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok száma az ezer példányt is meghaladhatja.

Irtózatos mennyiségű pockot falnak fel
Fotó: Youtube

A jelenség hátterében az érintett települések környékének gazdag kisrágcsáló (egér- és pocokfajok) zsákmányállat-kínálata áll.

A baglyok jelenléte gazdasági, környezet- és természetvédelmi, humán-egészségvédelmi szempontból is rendkívül hasznos, ezért a település, a térség, az ország egész lakosságának jól felfogott érdeke. Ez annak köszönhető, hogy a telelő erdei fülesbaglyok mindegyike napi két-három (kemény fagyok idején akár négy-hat) kisrágcsálót is elfogyaszt – írja az egyesület.

(Sokszínű Vidék nyomán)