Hét év börtönbüntetést kapott az apa, aki halálra rázta néhány hónapos kisfiát, mert zavarta a sírás

2018. november 30., 14:55

Szerző:

Jogerősen hét év börtönbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság azt a recski apát, aki először kislányának okozott koponyacsonttörést, majd mindössze két és fél hónapos kisfiát rázta meg olyan erővel, hogy a baba életét vesztette. Mindkét esetben a kisgyerekek sírása zavarta a férfit – áll a bíróság közleményében.

A vádlott és élettársa közösen nevelték a kapcsolatukból 2014 decemberében egészségesen született kislányukat. A vádlott ebben az időszakban ingerlékeny és lobbanékony természetű volt, a gyermek gyakori sírásait nehezen tudta elviselni. A kislányt 2015. március és május végén ismeretlen eredetű koponyaűri vérzéssel kórházba szállították, ahol stabilizálták állapotát, majd júniusban hazaengedték. Az esti órákban a vádlott élettársa átment a szülei lakrészébe, ekkor a vádlott a síró gyermekét meg akarta nyugtatni, ezért felemelte, azonban a kislány feje a vádlott gondatlansága miatt legalább közepes erővel valaminek ütődött. A kislányt mentővel az intenzív osztályra szállították. A gyermek koponyacsonttörést szenvedett, mely közvetetten életveszélyes sérülésnek minősül, és maradandó fogyatékosságot okozott. A gyámhatóság az eset után a kislányt először hivatásos nevelőszülőknél, majd a nagymamánál helyezte el.

A vádlottnak és élettársának 2016 márciusában szintén egészségesen megszületett második gyermekük, egy kisfiú. 2016. június elsején a vádlott, az élettársa és a kisfiuk egymás mellett aludtak. Éjjel a gyermek felsírt, melyre csak a vádlott ébredt fel, tápszert készített a kisfiának, aki azonban nem evett belőle, és a sírást sem hagyta abba. A vádlott próbálta a gyermeket nyugtatni, de a kicsi továbbra is sírt. A vádlott a gyermek folyamatos sírásától elvesztette a türelmét, és indulatos állapotában a kisfiát nagy erővel megrázta, ennek következtében a gyermek feje a szoba egyik berendezési tárgyához ütődött. Ezután a vádlott a halkan sírdogáló gyermeket elaltatta, és ő is lefeküdt aludni. Hajnali három óra körül a csecsemő rosszul lett, ezért a szülei 4 órakor az orvosi ügyeletre vitték, ahol azonban már csak a halál tényét tudták megállapítani.

Az első fokon eljáró Egri Törvényszék 2018 júniusában G. M. vádlottat gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétsége és halált okozó testi sértés bűntette miatt 7 év börtönbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. A Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.