Hét embert gyanúsítanak garázdasággal a Ligetvédők megverése ügyében

2018. május 11., 16:25

Szerző:

Eljárást indított hét személy ellen és gyanúsítottként is kihallgatta őket a rendőrség a Városligetben április végén történt verekedés miatt. A Valton-Sec Kft. biztonságai őreivel és a Ligetvédőkkel szemben is felmerült a a csoportosan elkövetett garázdaság és a súlyos testi sértés kísérlet megalapozott gyanúja – közölte a Budapesti Rendőr Főkapitányság a Népszavával.

Amint arról a 168 Óra elsőként beszámolt, április végén a Városligetben az építkezési területet védő biztonságiak, a Valton-Sec Kft. munkatársai lerohanták a tüntető Ligetvédőket, akik a faátültetések ellen tiltakoztak, és elállták az építkezésről kihajtó teherautók útját. A konfliktus verekedésbe torkollott, az egyik megtermett biztonsági őr kiütött egy tüntető nőt, Antal Nikolettát. A videó tanúsága szerint 20–25 biztonsági őr volt a bejáratnál, akikkel a Ligetvédők szóváltásba keveredtek. Volt olyan aktivista, akit a biztonságiak fojtófogással szorítottak a földre. Egy másik aktivistát pedig hátulról fejbe rúgott egy teherautó platóján álló valtonos.

A Ligetvédők állítása szerint a rendőrök a verekedés előtt egy időre elhagyták a helyszínt, és nem avatkoztak be a konfliktusba. A BRFK ezt most közleményben cáfolja, azt állítva, hogy a járőrök folyamatosan jelen voltak, a bejelentést követően öt percen belül a helyszínre érkeztek és intézkedtek. A helyszínen egy főt elfogtak és előállítottak.

Érthetetlen azonban, hogy ha a járőrök valóban végig a helyszínen tartózkodtak, akkor miért nem azonnal intézkedtek, amikor észlelték a konfliktust. Nem világos az sem, hogy ha a helyszínen tartózkodtak, miért volt szükség külön bejelentésre ahhoz, hogy intézkedni kezdjenek. Ha valóban nem hagyták el a helyszínt, akkor az a magyarázat sem értelmezhető, hogy öt percen belül a helyszínre érkeztek.

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.