Hatalmas tömeg vonult az utcára Lengyelországban gyászolni a meggyilkolt gdanski polgármestert

2019. január 14., 21:05

Szerző:

Több tucat lengyelországi városban, köztük Gdanskban és Varsóban gyűléseket és gyászmeneteket tartottak hétfő este, tisztelegve az előző nap megkéselt, sérüléseibe belehaló gdanski főpolgármester, Pawel Adamowicz emléke előtt.

Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski

A gdanski óvárosban hatalmas tömeg gyűltek össze, rövid beszédet mondott a gdanski származású Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Varsóban a gyűlést a fővárost irányító Polgári Platform (PO) képviselői szervezték, jelen volt a PO elnöke, Grzegorz Schetyna is. Megérkeztek a többi párt tagjai is. A résztvevők egyperces csenddel tisztelegtek Pawel Adamowicz emléke előtt, majd néma menetben vonultak át a belvároson. Andrzej Duda elnök hétfőn késő este a varsói székesegyházban részt vesz a polgármester lelki üdvéért bemutatandó szentmisén.

Lengyelországba a tragédia kapcsán részvétnyilvánítások érkeznek az egész világból.

Az 53 éves Pawel Adamowicz a PO alapító tagja volt, és 1998 óta vezette Gdansk városát. A tavaly novemberi helyhatósági választásokon független jelöltként választották újra. Vasárnap egy jótékonysági célú, szabadtéri rendezvényen késelte meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi, Stefan W., akinél a PAP hírügynökség hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint korábban skizofréniát diagnosztizáltak. A főpolgármester gyilkosságáért annak körülményei miatt 25 évi vagy akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható. A gdanski bíróság hétfő este a gyanúsított előzetes letartóztatásáról döntött. 

 

Európa háborúba sodródásától tart, az európai parlamenti választások tétje pedig, hogy hány voksot kapnak a háború- és hány voksot a békepárti erők – többek között erről értekezett Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint Magyarországon a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz, aki a baloldalra szavaz, a háborúra adja a voksát.