Meghalt Gdansk polgármestere, akit megkéseltek egy jótékonysági rendezvényen

2019. január 14., 15:11

Szerző:

Meghalt a vasárnap megkéselt gdanski polgármester, Pawel Adamowicz - jelentették be hétfő délután az őt ápoló gdanski kórház orvosai. A gdanski orvosi egyetem kórháza előtt Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter részvételével rendezett sajtótájékoztatón azt mondták, harcoltak a polgármester életének megmentéséért, de sajnálatos módon elveszítették a küzdelmet.

Fotó: PAP/Adam Warżawa

Az 53 éves Pawel Adamowiczot egy jótékonysági célú, szabadtéri rendezvényen késelte meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi, akinél korábban lelki betegséget diagnosztizáltak. A támadó azt kiabálta, hogy ártatlanul ült börtönben és megkínozták, amiért mind a korábbi kormánypártot,, a jobboldali Polgári Platformot (PO) hibáztatta. Pawel Adamowicz a PO tagja volt korábban, 1998 óta vezette az észak-lengyelországi várost.

A polgármester éjjel ötórás műtéten esett át, azóta nem volt eszméleténél, a szív működését helyettesítő ECMO-készülék (testen kívüli membrán-oxigenizátor) segítségével tartották életben.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.