Hárommilliárd forintot adott a magyar állam Munkácsy Mihály Golgotájáért, de mi köze ehhez Kósa Lajosnak?

2019. január 9. 16:53 - szerző: 168 Óra/MTI

Debrecen egykori fideszes polgármestere valamiért odatrollkodott Gulyás Gergely nagy bejelentésére, bár volt némi érintettsége.

A kormány megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője és Papp László, Debrecen polgármestere társaságában.

Gulyás Gergely közölte, a festményt 3 milliárd forintért vette meg a kormány Pákh Imrétől. A Golgota értékét korábban ugyanerre az összegre, 3 milliárd forintra becsülték. Ez a vételár szerepelt a kormány 2018 nyarán tett legutolsó vételi ajánlatában is.

A Golgota visszaszerzésének ügye már évtizedek óta húzódik. A festményt a külföldi tulajdonosok 1991 novemberében szállíttatták Magyarországra az Egyesült Államokból; a mű letéti szerződés alapján a restaurálását követően a debreceni Déri Múzeumba került. A festményt 2003-ban vásárolta meg a felperes Pákh Imre, aki az Amerikai Egyesült Államok állampolgára.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A felperes és a magyar állam képviselői között a festmény megvásárlásáról tárgyalások nem vezettek eredményre. Az elsőfokú kulturális örökségvédelmi hatóság 2015. június 8-án hivatalból védetté nyilvánítási eljárást indított, miután Pákh Imre előző nap bejelentette, hogy a festményt elszállíttatja a debreceni múzeumból. Kósa Lajos ekkoriban Debrecen polgármestere volt.

Az elsőfokú hatóság határozatában a Golgotát védetté nyilvánította és rögzítette, hogy eladása esetén a magyar államot elővásárlási jog illeti meg, valamint hogy az alkotás csak a hatóság engedélyével vihető ki az ország területéről. Az indokolásban a hatóság kiemelte, hogy visszaviteli kötelezettség a mű tekintetében nem állapítható meg. Azonban a Kúria végül a per elsőfokú újratárgyalása mellett döntött, így az ügy folytatódott.